Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

D. JARJABEK: Pri nedohode opozície na postoch, bude voľné hlasovanie

Dušan JarjabekFoto: TASR/Martin Baumann

Hlasy Smeru-SD sú pri rozhodovaní kľúčové, keďže táto strana má samotná v parlamente nadpolovičnú väčšinu.

Bratislava 16. marca (TASR) - Ak sa opozícia nedohodne na obsadení postov podpredsedov parlamentu a predsedov parlamentných výborov, ktoré jej ponúkol Smer-SD, budú o nich poslanci tejto strany s vysokou pravdepodobnosťou hlasovať voľne, podľa svojho vedomia a svedomia. Pre TASR to povedal poslanec Smeru-SD Dušan Jarjabek.

Dodal, že hlasovanie je tajné, ale je hlboko presvedčený, že ak vznikne dohoda opozície o obsadení ponúknutých postov, poslanci Smeru-SD ju budú rešpektovať. "Ak sa ale opozícia na obsadení postov nedohodne, ani nemáte veľmi inú možnosť, ako voľne hlasovať," dodal Jarjabek. Hlasy Smeru-SD sú pri rozhodovaní kľúčové, keďže táto strana má samotná v parlamente nadpolovičnú väčšinu.


Matovičovci môžu byť aj bez kresla

Na otázku TASR, či sa v prípade voľného hlasovania o jednotlivých kandidátoch opozície neprejaví aj to, aký názor si na nich za posledný rok a pol urobili ľavicoví zákonodarcovia, Jarjabek reagoval slovami: "Uvažujete logicky." Ďalší vplyvný člen Smeru-SD, ktorý si neželá byť menovaný, pripustil, že v prípade nedohody opozície je možné aj to, že napríklad Matovičovi OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti nemusia získať žiadny parlamentný post.

Čo sa týka obsadenia postov predsedov výborov, ak sa opozícia dohodne, parlament by ich mal bez problémov zvoliť. "Doteraz vždy prebehlo toto hlasovanie veľmi korektne," povedal Jarjabek, ktorého meno sa spomína v súvislosti s predsedníctvom kultúrneho výboru parlamentu. Ak sa opozícia nedohodne, opäť je podľa neho pravdepodobné voľné hlasovanie. O podpredsedoch výborov potom rozhodnú samotné výbory na svojich prvých zasadnutiach.


Nedohoda opozície

Piatim opozičným stranám sa dnes nepodarilo dospieť k dohode, kto obsadí dva posty podpredsedov NR SR a ktorá strana bude predsedať ktorému z deviatich parlamentných výborov. Neexistenciu zhody potvrdil na tlačovej konferencii dosluhujúci predseda zákonodarného zboru Pavol Hrušovský (KDH).

Zatiaľ je isté, že Smer-SD ponúkol opozícii predsedníctvo v hospodárskom, pôdohospodárskom, ľudskoprávnom a zahraničnom výbore. Okrem toho bude opozícia nominovať aj šéfov kontrolných výborov zameraných na činnosť SIS, Vojenského spravodajstva, činnosť a rozhodnutia Národného bezpečnostného úradu. Predseda z radov opozície bude aj na čele výboru pre nezlučiteľnosť funkcií.

Problém by nemal byť ani s nomináciou lídra KDH Jána Figeľa na funkciu podpredsedu parlamentu. O druhú pozíciu sa však sporia OĽaNO a Most-Híd. "Obyčajných" podporuje SaS, keďže OĽaNO je druhým najsilnejším opozičným subjektom.


Pavol Hrušovský
Foto: TASR/Martin Baumann
Nárok KDH rešpektujú"Neexistuje zhoda na obsadení druhého postu podpredsedu NR SR," povedal Hrušovský s tým, že všetci rešpektujú nárok KDH na jeden z týchto postov. Podľa Hrušovského slov okrem OĽaNO boli dnes všetci pripravení ponúknuť konkrétneho kandidáta. Či je KDH na strane Mosta-Híd alebo OĽaNO, Hrušovský nepovedal. Chce si totiž počkať, koho "Obyčajní" navrhnú. Most-Híd navrhuje Bélu Bugára.

Podľa lídra SaS Richarda Sulíka chcú liberáli predsednícku stoličku v hospodárskom výbore, a to pre terajšieho ministra hospodárstva Juraja Miškova. Liberáli by chceli aj kreslo podpredsedu vo finančnom výbore a predsednícke miesto v jednom z kontrolných výborov. Sám Sulík by chcel pracovať v pôdohospodárskom. "Myslíme, že je najvyšší čas, aby tam bol niekto s ekonomickým vzdelaním a nielen ľudia, ktorí majú blízko k farmárom," vysvetlil svoju motiváciu.

Zároveň uviedol, že o nominantoch do fiškálnej rady a viceguvernérovi NBS sa zatiaľ nehovorilo. Rozhovory majú pokračovať v utorok (20.3.), keď by sa mohli personálne otázky uzavrieť.

Parlamentné strany sa dnes zároveň dohodli na počtoch poslancov, ktoré budú strany nominovať do výborov. Každý z kontrolných výborov, okrem toho, ktorý kontroluje rozhodnutia NBÚ, bude mať po 15 členov. Ostatné výkonné výbory budú mať od 11 do 13 členov a zastúpenie podľa volebného zisku. Strany zároveň zriadili aj poslanecké grémium, ktoré bude mať 11 členov. Smer-SD opozičným stranám, ktoré nebudú mať podpredsedov NR SR, ponúkol jedno miesto v poslaneckom grémiu navyše.