Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Do parlamentu by sa dostalo sedem politických strán

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Agentúra oslovila 1013 respondentov nad 18 rokov s otázkou, keby sa parlamentné voľby konali tento týždeň, ktorej z politických strán by odovzdali svoj hlas.

Bratislava 22. novembra (TASR) - Do parlamentných lavíc by zasadli poslanci zo siedmich politických strán. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu verejnej mienky, ktorý 7. až 13. novembra uskutočnila agentúra Focus.

Oproti septembru by sa k Smeru-SD, KDH, OĽaNO, SDKÚ-DS, SaS a Mostu-Híd pridali aj zástupcovia SMK s piatimi percentami.

Parlament
Foto: TASR/Štefan Puškáš

OĽaNO si polepšilo, ostatným stranám klesli preferencie


Všetkým ostatným stranám okrem OĽaNO klesli preferencie. Smer-SD sa zo 42 percent dostal na úroveň 37,8 percenta, pohoršilo si aj KDH o 0,8 percenta na aktuálnych 10,9 percenta. Menšiu podporu vyjadrili voliči tiež SDKÚ-DS, ktorým by svoj hlas odovzdalo 7,6 percenta opýtaných (predtým 8,3 %). Pokles o 1,7 percenta zaznamenala SaS, ktorá by získala 7,2 percenta. Mostu-Híd by svoj hlas odovzdalo 5,4 percenta respondentov (6,0 %).

Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti získali sympatie deviatich percent opýtaných, v septembri by ich volilo 6,3 percenta ľudí. V prieskume sa objavila aj strana Daniela Lipšica Nová väčšina. V Národnej rade by ju rado videlo 2,7 percenta opýtaných.

Agentúra oslovila 1013 respondentov nad 18 rokov s otázkou, keby sa parlamentné voľby konali tento týždeň, ktorej z politických strán by odovzdali svoj hlas. Do volebných miestností by sa nedostavilo 20,3 percenta ľudí, 15,8 percenta nevedelo alebo nechcelo odpovedať.

TASR informoval Martin Slosiarik z agentúry Focus.