Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Dôchodcovia aj tento rok dostanú vianočný príspevok k dôchodku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Remias

Nárok na takýto vianočný príplatok k dôchodku budú mať tí penzisti, ktorých dôchodok je do dvojnásobku sumy životného minima, teda do 410,14 eura.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Niektorí dôchodcovia na konci tohto roka dostanú už štvrtýkrát jednorazový príplatok k vianočnému príspevku vo výške 12,74 eura. Parlament schválil pozmeňujúci návrh Erika Tomáša (Smer-SD) k novele zákona o sociálnych službách, ktorú pripravila trojica koaličných poslankýň.

Nárok na takýto vianočný príplatok k dôchodku budú mať tí penzisti, ktorých dôchodok je do dvojnásobku sumy životného minima, teda do 410,14 eura. Jednorazové zvýšenie sumy vianočného príspevku niektorým poberateľom dôchodku odklepol parlament aj po minulé roky, tiež väčšinou prostredníctvom pozmeňujúceho návrhu k nejakému sociálnemu zákonu.

Tento krok v pléne kritizovali viacerí opoziční poslanci. "Pán poslanec Tomáš predložil taký návrh, ktorý dopĺňa obsahovo nesúvisiaci návrh zákona. Nemáte potrebu vysvetliť, prečo postupujete v rozpore s rokovacím poriadkom," upozornil poslanec Ondrej Dostál (SaS).

Erik Tomáš svoj návrh obhajoval tým, že je bežnou praxou tento príspevok dávať počas každej vlády. Tomáš vysvetlil, že tento návrh mal byť súčasťou novely zákona o sociálnom poistení, ktorá bola presunutá na nadchádzajúcu schôdzu. "Dali sme to do tohto zákona, aby sme stihli zákon o rozpočte, a hlavne preto, aby dôchodcovia mali vianočný príspevok," vysvetlil Tomáš s tým, že na budúci rok môže byť vianočný príspevok dvojnásobne vyšší.