Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Dolinková avizuje intenzívne rokovania o dofinancovaní zdravotníctva

Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Zástupcovia ambulantného sektora nie sú spokojní s rozdelením peňazí v zdravotníctve. Financovanie ambulancií je podľa nich nedostatočné.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 10. apríla (TASR) - Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) chce intenzívne rokovať so šéfom rezortu financií Ladislavom Kamenickým (Smer-SD) o ďalšom dofinancovaní sektoru. Poukázala pritom na to, že v tohtoročnom rozpočte pre zdravotníctvo, najmä ambulantný sektor, je málo peňazí. Urobila tak po tohtotýždňovom rokovaní so zástupcami ambulantného sektora.

"My sme garantovali, že nedopustíme, aby sa platili hocijaké poplatky, tobôž poplatky, ktoré sú nejakým spôsobom kreatívne v ambulanciách. Ja si uvedomujem, že tých peňazí v ambulantnom sektore aj v rozpočte na tento rok je málo, ja som to hovorila od začiatku, keď sme schvaľovali aj štátny rozpočet, aj keď sa pripravovala programová vyhláška. Nespokojnosť je samozrejme prirodzená," poznamenala.

Rokovanie so zástupcami ambulantného sektora označila za konštruktívne. "Aj sme si teda možno vymenili intenzívne niektoré názory a ja som prisľúbila, že budem intenzívne rokovať ešte s ministrom financií o ďalšom dofinancovaní rezortu zdravotníctva v priebehu roku 2024," uzavrela ministerka.

Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) pre TASR reagoval, že utorňajšie (9. 4.) rokovanie neprinieslo žiadne zásadné pozitívne výsledky. "Napriek tomu, že ministerka uznala naše požiadavky ako oprávnené a priznala potrebu dofinancovania ambulantného sektora, konkrétneho záväzku zo strany ministerstva či aspoň návrhu, kedy a v akej výške by malo byť realizované, sme sa nedočkali," uviedla pre TASR prezidentka zväzu Jaroslava Orosová.

To, či ambulancie budú chýbajúce zdroje kompenzovať cez poplatky alebo zvyšovanie priamych platieb za nezmluvné výkony, ZAP podľa jej slov nedokáže ovplyvniť. Poukázala, že každá ambulancia sama rozhoduje o opatreniach, ktoré zabezpečia financovanie jej chodu a udržateľnosť. "ZAP svojich členov nevyzýva ani iným spôsobom plošne k vyberaniu poplatkov neinštruuje, no ak tak naši členovia vzhľadom na nedostatočné financovanie zo strany štátu budú nútení urobiť, je pripravený hájiť ich záujmy a poskytnúť im potrebnú právnu ochranu," dodala. Avizovala, že závery rokovania interne vyhodnotia a po dohode oznámia ďalšie kroky.

Zástupcovia ambulantného sektora nie sú spokojní s rozdelením peňazí v zdravotníctve. Financovanie ambulancií je podľa nich nedostatočné. Opakovane upozorňujú na možné zavádzanie poplatkov. Na dofinancovanie sektora vyzvala aj Asociácia nemocníc Slovenska.