Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

G. Gál nechce z poslancov polobohov

Gábor Gál z Mostu-Híd a minister spravodlivosti Tomáš Borec. Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Ak by právna norma prešla, jednotliví poslanci by na vykonanie prieskumu nepotrebovali súhlas parlamentných výborov.

Bratislava 6. novembra (TASR) - Individuálne prieskumy by z poslancov Národnej rady SR urobili polobohov, čo nie je správne. Myslí si to poslanec za Most-Híd Gábor Gál, ktorému sa preto nepozdáva návrh novely rokovacieho poriadku od OĽaNO. Ak by právna norma prešla, jednotliví poslanci by na vykonanie prieskumu nepotrebovali súhlas parlamentných výborov. Gálovi sa však nepáči ani súčasný stav, keď o vykonaní prieskumu rozhoduje vo výbore vládna väčšina. Bol by skôr za to, aby o prieskumoch rozhodovala tretina výboru. "Som skôr za kompromisné riešenie," povedal Gál.

Súčasný stav sa nepáči ani predkladateľovi návrhu Jozefovi Viskupičovi (OĽaNO). Svojím návrhom chce "formálne zakotviť práva poslanca Národnej rady SR na vykonanie individuálneho prieskumu poslanca a na vyžiadanie si správ od členov vlády, vedúcich ostatných ústredných orgánov štátnej správy a vyšších štátnych funkcionárov". Pripúšťa, že obe spomínané práva sú v súčasnosti priznané poslancovi zákonom o poslancoch, ktorý je ale takmer neúčinný a matovičovci ho aj preto chcú zrušiť. Viskupič si myslí, že spomínané kompetencie poslanca by mali byť zakotvené v "rokováku".

Zákonodarca pripomína, že poslanecký prieskum patrí ku kontrolným činnostiam parlamentu, ktorá je však podľa súčasného rokovacieho poriadku priznaná len orgánom Národnej rady SR, teda jej výborom, a nie jednotlivým poslancom. Podobne je to v prípade žiadosti o správy od členov vlády a iných štátnych funkcionárov. Toto právo by mali mať podľa Viskupiča aj jednotliví poslanci. Vyhli by sa tým neochote vyšších štátnych funkcionárov, ktorí sa neraz odvolávajú na potrebu súhlasu parlamentného výboru.


Jozef Viskupič z SaS
Foto: TASR/Martin Baumann

J. Viskupič neuspel, individuálne poslanecké prieskumy nebudú


Individuálne poslanecké prieskumy nebudú. Parlament totiž odmietol novelu rokovacieho poriadku, ktorou chcel Jozef Viskupič (OĽaNO) zaviesť možnosť takýchto prieskumov. Keby novela prešla, jednotliví poslanci by na vykonanie prieskumu nepotrebovali súhlas parlamentných výborov.

"Cieľom predkladaného návrhu zákona je formálne zakotvenie práva poslanca Národnej rady SR na vykonanie individuálneho prieskumu poslanca a na vyžiadanie si správ od členov vlády, vedúcich ostatných ústredných orgánov štátnej správy a vyšších štátnych funkcionárov," vysvetlil predkladateľ, ktorému sa nepáči súčasný stav.

Viskupičovi dnes neprešla ani novela autorského zákona. Tá mala priniesť väčšiu ochranu práv autorov. Viskupič navrhoval jednoznačne vymedziť niektoré pojmy uvedených v autorskom zákone, ktoré odborná i laická verejnosť vníma nejasne, a z tohto dôvodu sa následne stávajú predmetom sporov končiacich sa neraz až na súde.

Novela mala upraviť ustanovenia autorského zákona týkajúce sa kolektívnej správy práv (kauza SOZA a obce Pohorelá), otázku tzv. Creative Commons licencií (licencie vychádzajúce z autorského práva prístupné za určitých zjednodušených podmienok zadarmo širokej verejnosti), ale aj otázku jednoznačného vymedzenia pojmov "dielo" a "denné správy".