Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Gál verí vo vyšetrenie únosu, na vyvodenie dôsledkov chce informácie

Na archívnej snímke minister spravodlivosti SR Gábor Gál. Foto: TASR - Martin Baumann

Upozornil, že je iné, ak by Slovensko bolo do únosu zapojené z nedbanlivosti, a iné, ak by sa ho niekto aktívne zúčastnil.

Bratislava 8. augusta (TASR) - Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) verí v objektívne vyšetrovanie okolností únosu vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha. Odchod šéfky rezortu vnútra Denisy Sakovej (Smer-SD) zatiaľ považuje za hypotetickú otázku. Ako hovorí, nemá žiadny dôkaz, že by spravila niečo proti vyšetrovaniu.

Gál chce, aby zodpovední niesli za prípad následky, najprv však treba podľa neho veci vyšetriť. "Je to veľmi zlé, mali by sme veľkú blamáž pre seba. V prvom rade musíme vedieť, ako sa to stalo a kto za to nesie vinu, či z nedbanlivosti, alebo z úmyslu, ale musíme vedieť, ako sa to stalo," skonštatoval po stredajšom stretnutí s prezidentom Andrejom Kiskom.

Na margo možného odchodu Mosta-Híd z vládnej koalície reagoval s tým, že "všetko je v hre, ale najprv musíme mať objektívne informácie". Upozornil, že je iné, ak by Slovensko bolo do únosu zapojené z nedbanlivosti, a iné, ak by sa ho niekto aktívne zúčastnil. On osobne bude veriť tej verzii prípadu, ktorá bude vo vyšetrovacom spise.

Prezident Kiska po pondelkovom (6.8.) stretnutí s premiérom Petrom Pellegrinim (Smer-SD) uviedol, že ministerka vnútra stratila jeho dôveru a začína ju vnímať ako prekážku vyšetrenia prípadu únosu. Saková na to reagovala s tým, nevidí dôvod, aby odstúpila. Tvrdí, že urobila potrebné kroky na riadne vyšetrenie. Postavila tiež do vyšetrenia prípadu mimo službu šéfa Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií (ÚOUČ) ministerstva vnútra Petra Krajčiroviča, čo žiadal Most-Híd.