Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Galko: Sakovej sa nepodarilo zbaviť nálepky predĺžená ruka R. Kaliňáka

Na snímke poslanec Ľubomír Galko (SaS). Foto: TASR/Jakub Kotian

Za dobrý a logický krok považuje odstúpenie riaditeľa NAKA Petra Hraška.

Bratislava 6. januára (TASR) - Zmeny vo vedení Ministerstva vnútra (MV) SR sú podľa podpredsedu SaS Ľubomíra Galka len kozmetickou úpravou. Posuny vo vyšetrovaní vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej pripisuje verejnému tlaku a s ním súvisiacej odvahe čestných vyšetrovateľov a prokurátorov.

Galko tvrdí, že sa súčasnej ministerke vnútra Denise Sakovej (Smer-SD) nepodarilo zbaviť nálepky predĺžená ruka Roberta Kaliňáka a rezort podľa neho funguje po starom. Kritizuje tiež presun bývalého riaditeľa protikorupčnej jednotky Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Roberta Krajmera a bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara na vysoké pozície v rezorte vnútra a považuje to za výsmech protestujúcim na Slovensku.

V súvislosti so zmenami, ktoré sa udiali vo vedení polície, povedal, že na komplexné hodnotenie Milana Lučanského vo funkcii policajného prezidenta treba dlhší čas. Za dobrý a logický krok považuje odstúpenie riaditeľa NAKA Petra Hraška. Galko si myslí, že v radoch polície je dostatok čestných vyšetrovateľov a prokurátorov, ktorí sa podieľali aj na posunoch vo vyšetrovaní vraždy novinára a ďalších káuz.

Na snímke ministerka vnútra SR Denisa Saková (uprostred), nový prezident Policajného zboru SR Milan Lučanský (vpravo) a jeho predchodca Tibor Gašpar počas tlačovej konferencie 30. mája 2018 v Bratislave.
Foto: TASR/AP


Negatívne hodnotí schválenú novelu zákona o Policajnom zbore. "V prípadoch, keď sa už zdalo, že bude pani Saková kooperovať a pôjde jej o vec, mám na mysli nový zákon o kreovaní prezidenta PZ a väčšej nezávislosti policajnej inšpekcie, kde to chvíľu vyzeralo na dohodu s opozíciou aj mimovládnymi bezpečnostnými organizáciami, nakoniec zaradila spiatočku a presadila výlučne koaličnými hlasmi zlú legislatívnu normu," uviedol.

Na margo pripravovanej novely cestného zákona povedal, že je potrebné zvýšiť bezpečnosť všetkých účastníkov cestnej premávky, vrátane chodcov. "Počkáme si, s čím presne ministerstvo vnútra príde, ale už dnes ako predstaviteľ najsilnejšej opozičnej strany môžem povedať, že my v SaS určite nebudeme politikárčiť a každé dobré riešenie v tejto oblasti podporíme," doplnil.

Na otázky ohľadom migrácie Galko reagoval, že je to problém najmä Európskej únie ako takej, pretože s migráciou a jej dôsledkami zápasia najmä bohatšie krajiny, napríklad Nemecko. "Slovensko nie je pre migrantov zaujímavé, ani podmienkami, ktoré tu máme nastavené, ani možnosťami, ktoré by tu migranti mali alebo skôr nemali pre ich spôsob života," ozrejmil.

Ochranu slovenskej hranice považuje v súčasnosti za dostatočnú, v prípade väčších problémov by bolo podľa neho možné využiť popri policajtoch aj armádu či spoluprácu so susednými krajinami. "Našťastie, migračné trasy priamo cez Slovensko nevedú, takže téma strašenia masovou migráciou na Slovensku zostáva vo virtuálnej rovine," doplnil.