Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Globsec: V SR je potrebné zvýšiť povedomie o kybernetickej bezpečnosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na Slovensku je stále nedostatok IKT (Informačné a komunikačné technológie) špecialistov.

Bratislava 14. decembra (TASR) - Mladých Slovákov je potrebné motivovať k štúdiu a práci v oblasti kybernetickej bezpečnosti. Na Slovensku je stále nedostatok IKT (Informačné a komunikačné technológie) špecialistov. Slovensko v tejto oblasti zaostáva za priemerom krajín Európskej únie, vyplýva to z Indexu digitálnej ekonomiky a spoločnosti pre Slovensko z dielne Európskej komisie.

Diskusiu o kybernetickej bezpečnosti vo verejnej sfére na Slovensku otvorili počas Globsec Chateau Bela Forum 2018 zástupcovia úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Jan Majtan, Lukáš Hlavička a Rastislav Janota z Národného bezpečnostného úradu (NBÚ). TASR o tom informovala Henrieta Kunová z Globsecu.

Zaostávanie Slovenska za ostatnými krajinami môže podľa účastníkov diskusie súvisieť s nedostatkom povedomia o kybernetickej bezpečnosti a nízkou úrovňou digitálnej vzdelanosti.

Tvrdia, že zlepšiť situáciu môže štát tým, že podnikne kroky na zvýšenie počítačovej gramotnosti a pripravenosti, pričom by sa mal klásť dôraz aj na zvyšovanie informovanosti o kybernetických hrozbách a bezpečnosti. Je potrebné, aby mali občania k dispozícii informácie, ktoré im pomôžu lepšie porozumieť problematike kybernetickej odolnosti a rizikám s tým spojených.

Vzhľadom na nárast kybernetických útokov a tiež nedávny útok na Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR argumentoval Majtan proti zneužívaniu strachu a hrozieb útokov ako spôsob na zvýšenie povedomia medzi ľuďmi. Členovia diskusie dospeli k tomu, že zlepšiť situáciu na Slovensku by mohlo aj povzbudenie mladých ľudí, aby sa venovali tejto oblasti, čím by sa podnietil rozvoj počítačovej gramotnosti a mohol sa znížiť nedostatok pracovnej sily.