Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

J. Čižnár mieni v kauze únosu Vietnamca zbaviť mlčanlivosti 44 ľudí

Na snímke generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár. Foto: TASR/Pavol Zachar

Výsluchy prebiehajú. Poradie výsluchov si určia tí, ktorí to vykonávajú, povedal generálny prokurátor. Požiadal v tejto súvislosti o trpezlivosť.

Bratislava 13. augusta (TASR) - Generálny prokuratúr SR Jaromír Čižnár mieni požiadať v kauze únosu vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha o zbavenie mlčanlivosti 44 ľudí. Informoval o tom na pondelkovej tlačovej konferencii v Bratislave.

"Výsluchy prebiehajú. Poradie výsluchov si určia tí, ktorí to vykonávajú," povedal generálny prokurátor. Požiadal v tejto súvislosti o trpezlivosť.



Čižnár tiež uviedol, že nemecká strana nežiadala vypočuť šéfa protokolu ministerstva vnútra Radovana Čuláka. Čižnárovi to potvrdil generálny prokurátor Spolkovej republiky Nemecko Peter Frank, s ktorým sa stretol v piatok (10.8.). Právna pomoc zo strany Slovenska podľa Franka prebehla vysoko profesionálne. "Nemeckým vyšetrovateľom boli poskytnuté najvyššie podmienky," podotkol.

Jednou z tém, ktorú na stretnutí rozoberali, bola aj informácia o vytvorení spoločného vyšetrovacieho tímu. "Nemecká strana nemá záujem vytvoriť spoločný vyšetrovací tím," povedal Čižnár. Nemci vyšetrujú trestný čin, ktorý bol spáchaný na ich území. Podľa neho nemecká strana nebude mať o vznik takéhoto tímu záujem ani v budúcnosti.

Nemecký generálny prokurátor zároveň Čižnárovi povedal, že nevie o správe hovoriacej o zapletení Slovenska do únosu. "Nemá vedomosť o jej obsahu a o jej autentickosti. Prisľúbil, že zistia, o akú správu ide a budú skúmať jej obsah," povedal Čižnár. Jej existenciu však podľa Čižnára nepoprel.

Zároveň sa obaja dohodli, že v najbližšej dobe bude stretnutie na pôde Eurojustu, na ktorej sa budú vymieňať informácie. "Do konca tohto týždňa by sme mohli dohodnúť termín aj účastníkov," povedal generálny prokurátor.

Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) vo štvrtok (9.8.) po rokovaní Výboru Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť uviedla, že je potrebné počkať na vyšetrenie celého prípadu. "Únos vietnamského občana sa podľa našich informácií stal v Nemecku. Prípad začala vyšetrovať nemecká polícia pod dohľadom nemeckej prokuratúry. Prebieha vyšetrovanie a my v rámci medzinárodnej právnej pomoci poskytujeme súčinnosť," povedala Saková. Poslanec NR SR Robert Kaliňák (Smer-SD) tvrdí, že zatiaľ čiastkové výsledky vyšetrovania únosu hovoria o možnom neúmyselnom zapojení SR do celej akcie. Obvinenia o tom, že priamo vydával pokyny pri údajnom únose Vietnamca vládnym špeciálom považuje za "scestné a absurdné".