Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Greenpeace neuspeli so žalobou o dostavbe Mochoviec

Jadrová elektráreň Mochovce Foto: TASR/Henrich Mišovič

"Súd však nepochopiteľne ignoroval medzinárodne rešpektovaný výbor a stotožnil sa s argumentmi žalovaného a nie medzinárodných expertov. Je to výnimočný prípad," tvrdí Kováčechová.

Bratislava 11. (TASR) - Krajský súd v Bratislave dnes rozhodol v neprospech organizácie Greenpeace, ktorá namietala proti konaniu Úradu jadrového dozoru (ÚJD).

Ten v roku 2008 predĺžil povolenie na stavbu jadrovej elektrárne Mochovce 3,4 a povolil aj zmenu stavby bez zainteresovania verejnosti do povoľovacieho procesu. Podľa environmentalistov týmto súd rozhodol v rozpore s predošlým zistením Aarhuskeho výboru, ktorý im dal pred 1,5 rokom v tejto veci za pravdu. Myslia si, že tak rozhodol v rozpore s nadradeným medzinárodným právom.

"Aarhuský výbor síce rozhodol v náš prospech a potvrdil, že Slovensko porušilo práva verejnosti pri povoľovaní 3. a 4. bloku elektrárne v Mochovciac. Tento výbor však nemá vynucovacie prostriedky, ktoré by mu umožňovali zasahovať do vnútroštátnych vecí jeho jednotlivých signatárov. Výbor je poradným orgánom OSN pre Aarhuský dohovor," povedala právnička spolupracujúca so združením VIA IURIS Eva Kováčechová, ktorá zastupuje v tomto spore Greenpeace. Podľa jej slov očakávali, že súd bude zistenia výboru rešpektovať.

"Súd však nepochopiteľne ignoroval medzinárodne rešpektovaný výbor a stotožnil sa s argumentmi žalovaného a nie medzinárodných expertov. Je to výnimočný prípad," tvrdí Kováčechová. Poznamenala, že napriek tomu, že výbor nemá možnosť prinútiť jednotlivé krajiny, aby akceptovali jeho zistenia, nestáva sa, že by jeho závery niektorá krajina takto bezprecedentne ignorovala.

"Na Aarhuský výbor sme sa obrátili práve preto, lebo súčasná výstavba je podľa nás nelegálna. Či už sa teraz obrátime opäť na výbor, Európsku komisiu, či podáme odvolanie, proces bude trvať veľmi dlho a je otázne, či stihne skončiť pred spustením samotnej prevádzky elektrárne," povedala Andrea Zlatňanská z Greenpeace.

Greenpeace vyzýva rakúsku vládu

Na protest u Európskej komisie vyzvala dnes rakúsku vládu v súvislosti s plánovaným rozširovaním jadrovej elektrárne Mochovce medzinárodná ochranárska organizácia Greenpeace.

Stalo sa tak krátko po tom, čo enviromentalisti neuspeli na Krajskom súde v Bratislave s námietkami voči príslušnému konaniu slovenského Úradu jadrového dozoru (ÚJD).
Kováčechová sa obáva, že ak bude takéto správanie štátnych orgánov a súdov tolerované, bude slúžiť ako precedens na ďalšie porušovanie zákonov, medzinárodných dohovorov či práv verejnosti na rozhodovaní o životnom prostredí.

"Slovensko naďalej vytrvalo a bezprecedentne ignoruje záväzky vyplývajúce z Aarhuskeho dohovoru. Sme presvedčení, že pri stavbách, ktoré môžu mať taký významný dopad na ľudí a na životné prostredie, ako práve jadrové elektrárne, je osobitne dôležité dôsledné dodržiavanie povoľovacích procesov a ochrany práv iných," uzavrela.