Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Harabin svojou sťažnosťou ESĽP zneužil právo, tvrdí MS SR

"V tomto ohľade sa v stanovisku uvádza, že tvrdenia sťažovateľa sú buď zavádzajúce, zamlčujúce alebo dokonca nepravdivé," povedal Bubla.

Bratislava 15. marca (TASR) - Sťažnosť predsedu Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) za jeho disciplinárne potrestanie je neprijateľná z dôvodu zneužitia práva na podanie sťažnosti. Tvrdí to ministerstvo spravodlivosti. ESĽP vyzval vládu SR, aby sa k Harabinovej sťažnosti vyjadrilo. TASR o stanovisku vlády informoval hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla.

"V tomto ohľade sa v stanovisku uvádza, že tvrdenia sťažovateľa sú buď zavádzajúce, zamlčujúce alebo dokonca nepravdivé. Námietku sme vzniesli aj vzhľadom na to, že sťažovateľ je v postavení predsedu Najvyššieho súdu, a preto možno u neho predpokladať odborné vedomosti a znalosti vo všeobecných otázkach slovenského práva," povedal Bubla.

Vláda podľa Bublu žiada ESĽP, aby sťažnosť vyhlásil za neprijateľnú z dôvodu, že ide o zneužitie práva na podanie sťažnosti. "Pokiaľ súd nedospeje k vyššie uvedenému názoru, vláda s poukazom na ďalšie uvedené skutočnosti a argumenty tvrdí, že sťažnosť sťažovateľa v rozsahu, v akom ju súd notifikoval vláde, je zjavne nepodložená," povedal Bubla.

"V histórii Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu nikdy nebola prednostne prijatá sťažnosť, ktorá by bola neskôr označená za neprijateľnú z dôvodu zneužitia práva na podanie sťažnosti, ako to zavádzajúco tvrdí dočasne poverená vláda Ivety Radičovej," reagoval na medializované stanovisko vlády Štefan Harabin.