Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Hasiči v nedeľu večer zasahovali najmä kvôli lokálnym búrkam

Hasiči v súvislosti s búrkami boli v nedeľu (28. 7.) vo večerných hodinách vyslaní k 68 udalostiam. Foto: HaZZ SR

Najčastejšie bola ich pomoc potrebná v Banskobystrickom kraji, kde pomáhali v 28 prípadoch. V Košickom kraji zasahovali na 16 miestach.

Bratislava 29. júla (TASR) – Hasiči v súvislosti s búrkami boli v nedeľu (28. 7.) vo večerných hodinách vyslaní k 68 udalostiam. Zasahovali najmä pri odčerpávaní vody po prívalových dažďoch a pri odstraňovaní popadaných stromov. TASR o tom informovala Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Najčastejšie bola ich pomoc potrebná v Banskobystrickom kraji, kde pomáhali v 28 prípadoch. V Košickom kraji zasahovali na 16 miestach. "V Prešovskom kraji zasahovali pri ôsmich udalostiach, v Nitrianskom a Žilinskom kraji bola ich pomoc potrebná sedemkrát," konkretizovala Križanová.

Pri udalostiach spôsobených lokálnymi búrkami zasahovalo takmer 170 profesionálnych a dobrovoľných hasičov.

Hasiči v súvislosti s búrkami boli v nedeľu (28. 7.) vo večerných hodinách vyslaní k 68 udalostiam.
Foto: HaZZ SR


Hasiči v Banskobystrickom kraji mali za 24 hodín v súvislosti s počasím 40 zásahov


Celkom 40 zásahov za uplynulých 24 hodín mali príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskobystrickom kraji v súvislosti s počasím, v ktorom dominovali búrky a silný vietor.

Ako uvádza Operačné stredisko Krajského riaditeľstva HaZZ v Banskej Bystrici, išlo prevažne o odstraňovanie spadnutých stromov zo štátnych ciest a miestnych komunikácií, odstraňovanie stromov ohrozujúcich rodinné domy, čerpanie vody zo zaplavenej štátnej cesty a odstraňovanie spadnutého stromu zo železničnej trate, do ktorého vrazila vlaková súprava.

V dôsledku uvedených udalostí došlo k zraneniu dvoch osôb. Išlo o úraz hlavy spôsobený pádom uvoľnenej plechovej krytiny z konštrukcie strechy na tribúne futbalového štadióna a zranenie rušňovodiča z dôvodu pádu stromu na železničnú trať a následného poškodenia čelného skla na rušni vlakovej súpravy.

Hasiči v súvislosti s búrkami boli v nedeľu (28. 7.) vo večerných hodinách vyslaní k 68 udalostiam.
Foto: HaZZ SR


Najviac zásahov mali hasiči v okresoch Poltár a Lučenec, zasahovali 12-krát, hasiči v okresoch Zvolen, Detva a Krupina zasahovali sedemkrát, rovnako aj hasiči v okresoch Žiar nad Hronom a Žarnovica. Hasiči z Banskej Bystrice boli v teréne päťkrát.

Celkovo zasahovalo 68 príslušníkov HaZZ a bolo nasadených 24 kusov hasičskej techniky.

Na východe SR zasahovali pre búrku vo viac než 20 prípadoch


Hasiči na východnom Slovensku zasahovali v súvislosti s nedeľňajšou večernou búrkou dosiaľ v 21 prípadoch. Väčšinou odstraňovali popadané stromy a konáre z cestných komunikácií. Niekoľko hasičov je stále v teréne.

V Košickom kraji hasiči zasahovali v 13 prípadoch, a to v okresoch Rožňava, Michalovce a Trebišov. Jeden výjazd realizovali aj v Košiciach.

"V obci Trhovište v okrese Michalovce vietor uvoľnil plech strechy na trojposchodovej budove. V obci Kašov v okrese Trebišov spadol telekomunikačný stĺp. Naši príslušníci aktuálne odstraňujú popadané konáre v katastri obce Gočaltovo v Rožňavskom okrese," povedal pre TASR operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Košiciach.

Hasiči v Prešovskom kraji zasahovali v uplynulých hodinách v ôsmich prípadoch.

"Okrem popadaných stromov strhlo plech na rovnej streche vo Vyšnom Žipove v okrese Vranov nad Topľou. Niektoré časti budovy Úradu práce sociálnych vecí a rodiny v Sabinove prechádzajú rekonštrukciou, čo nevydržalo nápor vetra a časť strechy nadvihlo. Nešlo však o nič vážne," uviedol operačný dôstojník KR HaZZ v Prešove.

Na Zemplíne mali najviac výjazdov hasiči z Veľkých Kapušian



Najviac práce s odstraňovaním následkov búrky, ktorá sa v nedeľu (28. 7.) večer prehnala východným Slovenskom, mali hasiči z Veľkých Kapušian. Absolvovali tri výjazdy. Hasiči z vranovského, ako aj z michalovského Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) zasahovali dvakrát, sobranskí raz.

Ako o tom TASR informovalo Operačné stredisko HaZZ Michalovce, michalovskí hasiči zasahovali pri spadnutom strome v meste a tiež pri uvoľnenej streche v obci Trhovište.

Hasičská stanica Sobrance mala v nedeľu večer hlásený spadnutý strom na vozovke v obci Bunkovce smerom na Nižnú Rybnicu.

Veľkokapušianski hasiči zasahovali pri odstraňovaní veľkého stromu na ceste pri Kráľovskom Chlmci. Pre prekážku na vozovke v oboch smeroch jazdy sa tvorili kolóny. Na miesto nehody bola privolaná aj polícia, ktorá následne cestnú premávku riadila.

Ďalší výjazd smeroval k uvoľnenej strešnej krytine na bytovom dome na Ulici P. O. Hviezdoslava priamo vo Veľkých Kapušanoch. Posledným zásahom hasiči odstránili spadnutý strom na ceste smerom na Čierne Pole.

Podľa informácií, ktoré TASR poskytlo Operačné stredisko HaZZ Vranov nad Topľou, tamojší hasiči najprv odstraňovali spadnutý strom v obci Matiaška, krátko pred 22:00 h zasahovali aj pri strhnutej streche domu v rómskej osade v obci Vyšný Žipov.

Bez elektriny je ešte stále viac ako 1000 odberných miest, viac si môžete prečítať tu.