Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Historický špeciálny Prezidentský vlak príde v utorok na Slovensko

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Špeciálna vlaková súprava sa skladá z piatich salónnych železničných vozňov, ktoré slúžili československým prezidentom za prvej republiky i po druhej svetovej vojne na domácich a zahraničných cestách.

Bratislava 2. júla (TASR) – Jedinečný projekt k oslavám 100. výročia založenia Československej republiky je Prezidentský vlak. Ten už začal svoju mimoriadnu jazdu z Prahy cez Brno na Slovensko a v utorok 3. júla príde do Bratislavy.

"Vlak bude sprístupnený verejnosti v Múzeu dopravy od 12. do 17. hodiny a nasledujúcu stredu medzi 10. a 19. hodinou. Potom odchádza ďalej na cesty, ale v našom múzeu do 14. júla zostáva salónny vozeň Františka Ferdinanda d'Este," uviedol pre TASR Ernest Huska z Múzea dopravy.

Vlak ťahaný parnou lokomotívou z Bratislavy zavíta na železničné stanice Nitra (5.-6.7.), Zvolen (7.-8.7.), Lučenec (9.7.), Žilina (10.-11.7.), Košice (12.-13.7.) a ešte absolvuje cestu po moravských a českých mestách, ktorú ukončí 2. septembra v Prahe.

Špeciálna vlaková súprava sa skladá z piatich salónnych železničných vozňov, ktoré slúžili československým prezidentom za prvej republiky i po druhej svetovej vojne na domácich aj zahraničných cestách. Projekt organizuje Národní technické muzeum Praha v spolupráci s Českými dráhami, Železnicami Slovenskej republiky a občianskym združením Spolok Výhrevne Vrútky.

"Príďte si pozrieť eleganciu posledných rokov monarchie a prvej Československej republiky. Ďalšia takáto príležitosť bude zrejme až v roku 2118," dodáva Huska.