Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Poslanec Hlina chce prinútiť Smer rečniť k jeho návrhom

Alojz Hlina Foto: TASR/Martin Baumann

Členovia opozície mu odkazujú, že žiadneho poslanca nemôže prinútiť vystúpiť v pléne a mýli sa, ak si myslí, že so Smerom-SD mu to vyjde.

Bratislava 2. apríla (TASR) - Nezaradený poslanec Alojz Hlina odkazuje parlamentným kolegom zo Smeru-SD, že kým nebudú vystupovať k jeho návrhom, vždy pred hlasovaním ich stiahne. K rovnakým praktikám vyzýva aj členov opozície. Tí mu odkazujú, že žiadneho poslanca nemôže prinútiť vystúpiť v pléne a mýli sa, ak si myslí, že so Smerom-SD mu to vyjde. Ústava hovorí, že poslanec vykonáva svoj mandát slobodne. Anton Martvoň zo Smer-SD označil Hlinov zámer a výzvu za "bezzubé" vyhrážanie sa, ktoré môže viesť až k zmenám rokovacieho poriadku.

"Parlament má svoje pravidlá. Každý sa môže vyjadrovať ku všetkému, čo uzná za vhodné. Nikto nemôže prinútiť poslanca, aby sa vyjadroval k niečomu, k čomu nevidí dôvod sa vyjadrovať," povedal pre TASR predseda klubu Mostu-Híd László Solymos. Podobný názor má aj podpredseda SDKÚ-DS Jozef Mikuš. "Domnievam sa, že poslanec Hlina nezvolil najlepší spôsob ako presadzovať možno aj dobré návrhy do života," poznamenal pre TASR. Aj podpredseda KDH Pavol Abrhan zdôraznil, že poslanec nemôže donútiť iných poslancov vystúpiť v pléne. "Ak si pán poslanec myslí, že takto prinúti poslancov Smeru vystúpiť k jeho návrhom, tak si myslím, že sa mýli," uviedol Abrhan.

Poslanec za Smer-SD Anton Martvoň pre TASR reagoval, že pokiaľ sa Alojz Hlina nespráva ako poslanec, ale ako parlamentný hulvát, ktorý bráni iným poslancom pri výkone ich mandátu, nech sa nečuduje, že ho nikto nepočúva a všetci v Smere-SD ho začali ignorovať. "Tento stav potrvá dovtedy, kým sa neznormálni. A pokiaľ prichádza s takýmito nápadmi, že bude sťahovať každý návrh pred hlasovaním, docieli jedine to, že prídeme s iniciatívou na zmenu rokovacieho poriadku, kde už toto umožnené nebude," odkázal Martvoň.

Nevraživosť doniesol do parlamentu Hlina, myslí si Martvoň

Poukázal tiež na to, že v minulosti poslanci k Hlinovým návrhom aj vystupovali, avšak keď sa niekto odborne k danej téme vyjadril, vyslúžil si podľa Martvoňa od Hlinu len útok. Sociálny demokrat tiež pripomenul, že Hlina ešte nedávno staval zo snehu pred parlamentom srdce a následne priniesol do pléna "takú nevraživosť, aká v parlamente ešte nebola".

Stiahnutie návrhu jeho autorovi umožní, aby bol predložený už na ďalšiu schôdzu parlamentu. Ak by ho plénum v hlasovaní odmietlo, mohol by ho opäť predložiť až po šiestich mesiacoch. Možnosť stiahnuť návrh využili na marcovej schôdzi okrem Hlinu aj Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) aj Ján Figeľ (KDH). O ich návrhoch sa tak bude v máji diskutovať opäť.