Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

I. Matovič: Konanie koalície je v rozpore s demokratickými princípmi

Igor Matovič, archívna snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Pellegrini má podľa Matoviča strach pred pravdou. Po tom, čo sa dokázalo prepojenie vlády s mafiou, bráni parlamentu, aby ho mohol odvolávať.

Bratislava 9. septembra (TASR) - Opozičné hnutie OĽaNO považuje konanie koaličných poslancov za zbabelé a za marenie kontrolnej činnosti parlamentu. Potom ako sa poslancom pre neúčasť väčšiny zákonodarcov v rokovacej sále opäť nepodarilo otvoriť mimoriadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR na odvolanie premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) to uviedol líder hnutia Igor Matovič.

Pellegrini má podľa Matoviča "strachu pred pravdou". "Po tom, čo sa dokázalo prepojenie vlády s mafiou, bráni parlamentu, aby ho mohol odvolávať. Znemožňuje tak prácu opozície, ktorej hlavnou úlohou je kontrola vládnej väčšiny,“ skonštatoval. Konanie koalície je podľa jeho slov v rozpore s demokratickými princípmi a Ústavou SR.

Mimoriadnu schôdzu poslanci neotvorili ani v pondelok. Dôvodom bola opäť neúčasť poslancov. Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) vyhlásil hodinovú prestávku. Dodal, že ak sa schôdzu opätovne nepodarí otvoriť, ukončí ju. Zvolal tiež poslanecké grémium, riešiť sa má vzniknutá situácia.

Pôvodne sa mal predseda vlády pred poslancov postaviť v piatok (6. 9.), vtedy sa však pre neúčasť viacerých zákonodarcov schôdzu ani po prestávke nepodarilo otvoriť. Danko tak zasadnutie presunul na pondelok.

Predsedu vlády chce o kreslo pripraviť opozícia. Dôvodom je, že nenavrhol odvolať Moniku Jankovskú (Smer-SD) z postu štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti po tom, čo sa objavili informácie o jej údajnej komunikácii s Marianom K., obvineným z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Vláda s odvolaním nesúhlasí, Jankovská medzičasom vo funkcii skončila.