Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

Izrael je pre Slovensko startupový a inovačný vzor

Miroslav Balog zo Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry Foto: Tablet.TV

Izraelskí experti v oblasti startupov a inovácií diskutovali so slovenskými zástupcami inovačnej komunity o možnostiach rozvoja inovačného ekosystému na Slovensku.

Bratislava 24. apríla (TABLET.TV) Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR v spolupráci s veľvyslanectvom štátu Izrael v SR a veľvyslanectvom SR v Tel Avive zorganizovali interaktívnu diskusiu s názvom Izrael Model Start-up Nation. Cieľom diskusie bolo predávanie si „dobrých skúseností“ v procese budovania vedomostnej spoločnosti a start-upov v Izraeli. Podpora vedomostnej ekonomiky a transferu technológií patrí k prioritám MZVaEZ SR, ako aj samotnej vlády SR.

S dvomi izraelskými expertmi Orenom Gershteinom a Eyalom Bresslerom sa stretli približne 30 zástupcovia slovenskej inovačnej komunity.




Izrael je po Silicon Valley druhou najinovatívnejšou krajinou na svete. Úspešný príbeh Izraela v oblasti inovácií pripisuje riaditeľ konzultačnej spoločnosti Ideality Roads Oren Gershtein vysokej podpore štátu smerujúcej do výskumu a vývoja. „Jedným z hlavných dôvodov nášho úspechu v oblasti inovácií sú projekty verejno-súkromného partnerstva,“ povedal Gershtein.

Gershtein počas diskusie tiež pripomenul, že Izrael je v súčasnosti svetovou veľmocou v oblasti kybernetickej bezpečnosti a Tel Aviv je startupovým hlavným mestom blízkeho východu a Ázie. Miroslav Balog zo Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry informoval, že s izraelskou agentúrou už rozbehli bilaterálny projekt mechanizmus podpory výskumu a vývoja firiem. „Tento mechanizmus nám dáva šancu naučiť sa od Izraela separovať projekty s globálnym dosahom,“ povedal Balog.

„Izrael vytvoril funkčný ekosystém podpory zo strany štátu nielen startupom, ale aj novým firmám v rámci priemyslu. Chceli sme vedieť, ako to vybudovali, aký je systém podpory vlády a ako je to napojené na sféru výskumu,“ vyjadril sa veľvyslanec s osobitným poslaním pre vedu, výskum a inovácie Igor Hajdušek.

Podujatie malo ambíciu prispieť k napĺňaniu predsavzatí vlády SR uskutočniť štrukturálnu zmenu ekonomiky s cieľom zabezpečiť trvalo udržateľný hospodársky rast založený na zvýšenej inovačnej schopnosti a výskumno-vývojovej excelentnosti.