Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Ján Čarnogurský sa kloní k tomu, že bude kandidovať na post prezidenta

Prvý predseda KDH Ján Čarnogurský Foto: TASR

Expredseda KDH Ján Čarnogurský by privítal aj podporu politických strán vrátane KDH.

Ružomberok 23. júna (TASR) - Expredseda KDH Ján Čarnogurský pravdepodobne na jeseň tohto roku oznámi svoju kandidatúru na post prezidenta SR.

"Kloním sa k tomu, že budem kandidovať za prezidenta ako občiansky kandidát, čiže na základe podpisov," povedal na dnešnom Sneme KDH v Ružomberku Čarnogurský.

Dodal, že by privítal aj podporu politických strán vrátane KDH. Na sneme predstavil aj svoje programové priority. "Pokúsim sa spájať slovenskú politickú scénu na programe vychádzajúcom z tradičných európskych civilizačných hodnôt opierajúcich sa o desatoro," vyhlásil. Čarnogurský chce podporovať rast reálnej ekonomiky, "nie virtuálnej, spočívajúcej vo finančných operáciách".

"V zahraničnej politike je to dodržiavanie všetkých doterajších spojeneckých záväzkov SR. A zároveň nepripustenie výstavby cudzích vojenských základní na našom území," dodal na margo svojich priorít Čarnogurský.

Zároveň poznamenal, že samotnému KDH by možno prospela tvrdšia a otvorenejšia diskusia o "mnohých otázkach". Otvorenejšie by mali byť aj rokovania Predsedníctva KDH.

Expredseda KDH však nepodporil návrh na zmenu stanov KDH, ktorý predložil poslanec Radoslav Procházka. Podľa tohto návrhu by sa počet podpredsedov strany znížil na troch a regióny by získali väčšie zastúpenie v orgánoch strany. Čarnogurský nevystúpil proti Procházkovmu zámeru priamo, poznamenal však, že by KDH nemalo prijímať zmeny stanov unáhlene.