Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Styčný tím pre integráciu síl NATO na Slovensku má nového veliteľa

Na snímke vľavo odchádzajúci veliteľ Tímu pre integráciu síl NATO na Slovensku (NFIU), plukovník Štefan Acsai a jeho nástupca, plukovník Peter Brauner počas slávnostného ceremoniálu vymenovania do funkcie 20. marca 2019 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Nový veliteľ Tímu pre integráciu síl NATO na Slovensku (NFIU) Peter Brauner doteraz pôsobil v Generálnom štábe OS SR v strategickom štábe pre obranné plánovanie.

Bratislava 20. marca (TASR) - Styčný tím pre integráciu síl NATO na Slovensku (NFIU) je pod novým velením. Doterajšieho veliteľa Štefana Acsaia vystriedal Peter Brauner. Oficiálne odovzdanie velenia sa uskutočnilo v stredu vo vojenských kasárňach v bratislavských Vajnoroch za účasti štátneho tajomníka Ministerstva obrany (MO) SR Róberta Ondrejcsáka, zástupcu náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR Josefa Pokorného a zástupcu veliteľa Mnohonárodného zboru Sever - Východ Štetín Ulricha Hellebjerga.

"Táto inštitúcia Severoatlantickej aliancie je jedna z najdôležitejších aliančných prítomností na Slovensku. Je to inštitúcia, ktorá pomáha tomu, aby sme sa v prípade krízovej situácie mohli brániť lepšie a efektívnejšie," povedal na adresu NFIU Ondrejcsák. Zdôraznil, že NFIU nie je základňa NATO na území Slovenska. Podľa jeho slov ide o aliančnú prítomnosť v rámci štruktúr Aliancie. Ozrejmil, že sa tam nachádzajú alianční vojaci napríklad z Poľska, Maďarska, Čiech, Rumunska, Nemecka a USA.

Nový veliteľ NFIU Brauner doteraz pôsobil v Generálnom štábe OS SR v strategickom štábe pre obranné plánovanie. "Myslím si, že práve tieto moje skúsenosti, ktoré som mal nielen z pôsobenia v generálnom štábe, ale aj skúsenosti z pôsobenia v zahraničí, mi pomôžu splniť úlohy, ktoré jednotka splniť má," povedal. Vyzdvihol najmä úlohu NFIU pôsobiť ako spojenie medzi jednotkami NATO a jednotkami SR. Za prvoradý cieľ považuje tiež splnenie podmienok aj smerom k Aliancii.

Odchádzajúci veliteľ Acsai pôsobil v tejto pozícii od februára minulého roka. Presunie sa na pozíciu náčelníka odboru bojovej prípravy na veliteľstve pozemných síl. Za najťažšiu časť práce v NFIU považuje Acsai skĺbenie medzinárodného tímu tak, aby všetci "hrali jednu pesničku", keďže jednotliví vojaci pochádzajú z rozličných armád. Vyjadril presvedčenie, že za posledný rok NFIU dokázal, že Slovensko je plnohodnotným členom Aliancie.

To, že sa už tretíkrát od aktivácie NFIU na Slovensku mení veliteľ, je podľa Ondrejcsáka štandardná rotácia veliteľských kádrov. Na otázky v oblasti spolupráce NFIU s ministerstvom obrany, ktorú kritizoval aj bývalý veliteľ tímu Jozef Zekucia, odpovedal tým, že vždy je čo vylepšiť. Brauner doplnil, že už diskutoval o komunikácii aj s jednotlivými predstaviteľmi súčastí jednotky, hovorili aj o možnostiach zlepšenia.

Ťažiskom činnosti NFIU Slovensko je podpora kolektívnej obrany NATO v plánovacom procese, asistencia pri výcviku a spoločných cvičeniach a v prípade potreby zabezpečenie a koordinácia prijatia spojeneckých síl v danom regióne.

Jednotka NFIU Slovensko bola oficiálne aktivovaná 1. septembra 2016. Od tohto dátumu je pod velením Mnohonárodného zboru NATO Sever - Východ Štetín. Počiatočnú spôsobilosť dosiahla k 1. januáru 2017. Okrem Slovenska pôsobia tímy NFIU v Bulharsku, Litve, Lotyšsku, Estónsku, Poľsku, Rumunsku a Maďarsku.