Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Justíciu posilní 20 nových znalcov a dvaja prekladatelia

Ilustračná snímka. Foto: TASR

K dispozícii budú pri výkone špecializovanej odbornej činnosti v konaniach pred súdmi alebo inými orgánmi verejnej moci.

Bratislava 11. apríla (TASR) - Justíciu posilní 20 nových znalcov a dvaja prekladatelia, ktorí vo štvrtok zložili slávnostný sľub. K dispozícii budú pri výkone špecializovanej odbornej činnosti v konaniach pred súdmi alebo inými orgánmi verejnej moci. TASR o tom informovala Miriama Gašparíková z tlačového oddelenia Ministerstva spravodlivosti (MS) SR.

Noví znalci budú prevažne pôsobiť v oblastiach, ako sú stavebníctvo, lesníctvo či zdravotníctvo a farmácia, ale aj cestná doprava. "Sme radi, že budeme mať nového znalca v odbore kožiarske a kožušnícke výrobky a obuv, keďže v danej oblasti je dlhodobo nízky počet znalcov. Rovnako tomu je aj v odbore psychológia," povedala generálna riaditeľka sekcie dohľadu Vanesa Štrbjanová.

Ministerstvo poukázalo na to, že znalecké posudky a preklady sú pre súdne konania veľmi dôležité a na to, aby bolo vo veciach spravodlivo rozhodnuté, ich musia vypracovať správne a objektívne. Preto znalci a prekladatelia musia prejsť náročnými odbornými skúškami a absolvovať špecializované vzdelávania pred tým, ako sľuby zložia, priblížilo ministerstvo.