Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Kaliňák avizuje rozhodnutie o systéme protivzdušnej obrany

Na snímke systém protivzdušnej obrany Patriot na letisku Sliač v okrese Zvolen 6. mája 2022. FOTO TASR - Ján Krošlák Foto: TASR Ján Krošlák

Zároveň potvrdil stiahnutie talianskeho systému SAMP/T Mamba zo Slovenska.

Bratislava/Michalovce 11. apríla (TASR) - Rezort obrany v najbližších týždňoch ukončí diskusiu o obstaraní nového systému protivzdušnej obrany (PVO). Po štvrtkovom rokovaní vlády to uviedol minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Zároveň potvrdil stiahnutie talianskeho systému SAMP/T Mamba zo Slovenska. Taliansku poďakoval za jeho ročné poskytnutie.

"V najbližších týždňoch určite oznámime ukončenie diskusií o obstaraní nového systému protivzdušnej ochrany a zároveň budeme diskutovať s našimi ďalšími partnermi o posilnení našej protivzdušnej obrany," skonštatoval Kaliňák. Pripomenul, že Slovensko je naďalej chránené formou tzv. air policingu zo strany Česka, Poľska a Maďarska.

Pripustil nákup izraelských systémov protivzdušnej obrany Barak. "Trochu predbiehate, ale dohodnime sa, že je tam vysoká pravdepodobnosť a myslím si, že vo veľmi krátkej dobe budeme o ďalších krokoch informovať," povedal minister. Kúpa systému Patriot je podľa neho už "mimo hry". Dôvodom sú extrémne dlhé čakacie lehoty aj nemožnosť uplatniť na ne zľavu od USA určenú na vrtuľníky Viper.

Predošlú vládu kritizoval, že "rozdala celý systém protivzdušnej ochrany". Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ podľa Kaliňáka potvrdil, že darovaný systém S-300 patrí medzi najspoľahlivejšie systémy.