Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

REAKCIE opozičných politikov na nákup amerických stíhačiek F-16

Na archívnej snímke z 10. apríla 2014 je americký stící stroj F-16, ktorý štartuje z ruminskej základne Campia Turzii. Slovenská vláda schválila 11. júla 2018 nákup 14 strojov F-16 V Block 70/72, ktoré by mali nahradiť ruské stíhacie stroje MiG-29 Foto: TASR/AP

Slovensko nakúpi 14 taktických nadzvukových stíhacích lietadiel F-16 Block 70/72 a v súvislosti s tým uzatvorí príslušné zmluvné vzťahy s vládou USA. V stredu o tom rozhodla vláda SR.

Bratislava 11. júla (TASR) - Vláda SR sa stredajším rozhodnutím získať americké stíhačky F-16 Block 70/72 rozhodla nakúpiť drahé hračky. Na brífingu to vyhlásil opozičný poslanec Eduard Heger (OĽaNO) a upozornil, že Slovensko v rámci požiadaviek NATO nemá povinnosť nasadzovať lietadlá na bojové misie a ani naše strategické dokumenty nehovoria o nasadení vzdušných síl na bojové misie.

"Vláda rozhodla o historicky najdôležitejšom nákupe vo vzdušných silách. Mala to byť výkladná skriňa transparentnosti pri obstarávaní tak dôležitej akvizície, ale nestalo sa tak. Nepredchádzala tomu široká diskusia odbornej verejnosti a kvalitné analýzy a porovnania. Informácie sú dostupné až dnes, aj to nie v plnom znení. Na pripomienkovanie pritom boli len dva dni, to je prekročenie hranice," povedal Heger.

Poslancovi teda chýba dostatok informácií na vyhodnotenie, či vláda rozhodla v prospech občanov. "V prvom rade mali ukázať všetky dáta a až po odbornej diskusii sa malo rozhodnúť," dodal.

Člen brannobezpečnostného výboru NR SR Gábor Grendel (OĽaNO) sa domnieva, že ak by takýmto spôsobom nakupovala pravicová vláda, Smer-SD by ako opozičný subjekt skákal po plafón. "Kričali by, ako si môže kabinet dovoliť nakupovať takto drahé stíhačky bez riadneho pripomienkového konania," myslí si Grendel, ktorý uznáva, že americký aj švédsky výrobca mal svoje plusy a mínusy. Nevie však povedať, či si kabinet vybral lepšie. Aj preto budú poslanci na výbore tlačiť na ministra obrany Petra Gajdoša (SNS), aby zverejnil všetky podrobnosti vrátanie cien za jednotlivé prístroje.

SaS: Proces obstarávania stíhačiek pre armádu je megaškandál

Proces obstarávania stíhačiek pre slovenskú armádu pokladá strana SaS za megaškandál. Sľubuje, že ak bude vo vláde a bude mať dosah na rezort obrany, celý tento nákup podrobí poctivému auditu aj s prípadnou trestnoprávnou koncovkou, pokiaľ sa ukáže, že je potrebná. Vyhlásil to podpredseda liberálov a exminister obrany Ľubomír Galko v reakcii na to, že vláda odobrila nákup amerických stíhačiek F-16 Block 70/72.

Liberáli považujú za neprípustné, aby podklady k obstarávaniu boli k dispozícii len od utorkového (10.7.) večera, pričom návrh schválila vláda v stredu okolo poludnia. "Tak sa môže nakupovať toaletný papier," vyhlásil Sulík. Poukázal na to, že napríklad minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) priznal, že materiál nečítal, keďže mu nerozumie. "Takto sa nedajú obstarávať stíhačky," doplnil Sulík.

"Je šialenstvo schváliť 1,6-miliardový nákup takým netransparentným spôsobom," doplnil Galko, ktorému chýbala verejná diskusia. Stíhačky sa nakupujú podľa neho bez toho, aby sme vedeli, či americké stroje potrebujeme a či ich treba 14. Chýba mu aj odpoveď na otázku, prečo nestačí prenájom švédskych Gripenov.

Galko zdôrazňuje, že 1,6 miliardy eur sú obrovské peniaze, ktoré nepatria SNS, ale všetkým daňovým poplatníkom. "Pokladáme za nonsens takto pokútne s nimi narábať," zdôraznil. Materiál, ktorý vláde predložil minister obrany Peter Gajdoš (SNS), vzbudzuje podľa Galka podozrenia z tendenčnosti, chýbala mu v ňom napríklad cena.

Zároveň poukázal, že americké stíhačky nie sú na to, aby naháňali vetrone, ale sú to bojové lietadlá určené na intenzívne akcie. Zdôrazňuje, že ak ich Slovensko kúpi iba na obranu vzdušného priestoru, sú to vyhodené peniaze. Ak má s nimi iné plány, teda nasadiť ich do akcií v zahraničí - do Sýrie, Líbye a Afganistanu, treba to podľa Galka povedať občanom otvorene.

KDH a progresívci kritizujú spôsob, akým vláda rozhodovala o stíhačkách

Rozhodnutie vlády o nákupe amerických stíhačiek F-16 Block 70/72 považuje mimoparlamentné Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) za mimoriadne neúctivé k občanom a budúcim generáciám.

"SNS a vláda hanebným spôsobom rozhoduje o mimoriadne dôležitých otázkach našej spoločnosti. Zásadné rozhodnutia, ktoré vytvárajú taký obrovský záväzok niečo platiť, nemôžu byť urobené takým pokútnym spôsobom, ako si to predstavuje SNS," uviedlo KDH vo svojom stanovisku. Nehodnotí samotné stroje, "ale spôsob, ako celý nákup procesne prebehol". KDH považuje SNS za bezpečnostné riziko.

Proces výberu kritizuje aj Martin Dubéci z mimoparlamentného Progresívneho Slovenska. "Je to mimoriadne zvláštny až škandalózny proces," vyhlásil vo videu, zverejnenom na sociálnej sieti. Materiál, v ktorom minister obrany Peter Gajdoš (SNS) odporučil vláde nákup 14 kusov amerických stíhačiek F-16 Block 70/72, zverejnili v utorok (10.7.) večer, vláda ho schválila v stredu napoludnie.


Dubéci pripomína, že ide o najväčší modernizačný nákup a verejnosť nedostala dosť času na vyjadrenie názoru. Nevie, v ktorej krajine sa to takto robí, a nepovažuje to za normálne. Nepozdáva sa mu ani to, že súčasťou verejného dokumentu nebola cena, ani nie je podľa neho jasné, na čo potrebuje Slovensko až 14 stíhačiek.

Dubéci je presvedčený, že SNS nedokáže manažovať rezort obrany. "Sú tam problémy a nedôvera," poznamenal s tým, že treba pri týchto nákupoch zabrániť čo najväčším únikom peňazí daňových poplatníkov.

Slovensko nakúpi 14 taktických nadzvukových stíhacích lietadiel F-16 Block 70/72 a v súvislosti s tým uzatvorí príslušné zmluvné vzťahy s vládou USA. V stredu o tom rozhodla vláda SR, ktorá akceptovala návrh ministra obrany Petra Gajdoša (SNS). Na tlačovej konferencii o tom informoval predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD), podľa ktorého Slovensko za balík 14 amerických lietadiel, výcvik, muníciu a logistiku zaplatí v nasledujúcich rokoch 1,589 miliardy eur.

Premiér uviedol, že ponuka vlády USA bola vyhodnotená ako ekonomicky najvýhodnejšie a technicky najlepšie riešenie. Z hľadiska nákladovosti počas celého viac ako 30-ročného životného cyklu stíhačiek je podľa Pellegriniho o osem percent lacnejšia ako ponuka vlády Švédska na stíhacie stroje JAS-39 C/D Gripen.