Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Slovenskí politici sa vyjadrili k výsledkom volieb v ČR

Ilustračné foto Foto: TASR

Výsledok ČSSD nie je podľa Roberta Kaliňáka podpriemerný, je priemerný.

Bratislava 27. októbra (TASR) - Výsledok sociálnych demokratov vo víkendových predčasných parlamentných voľbách v Čechách nepovažuje podpredseda vlády a Smeru-SD Robert Kaliňák za podpriemerný. "Je priemerný. Očakávania sú vždy vyššie. Tie problémy, ktoré v Čechách mali, zapríčinili u niektorých strán väčší prepad. Vidno tam znechutenie z nestability a z množstva káuz," konštatoval v dnešnej diskusnej relácii STV O 5 minút 12.

Česká strana sociálnodemokratická (ČSSD) si ešte pred ukončením sobotňajšieho (26.10.) hlasovania želala zisk okolo 33 percent hlasov. Nakoniec ju podporilo 20,45 percenta voličov.

Minister vnútra Robert Kaliňák
Foto: TASR/Martin Baumann
"Držíme palce ČR, aby si postavila vládu, ktorá bude pevná a bude ju schopná vyviesť von z krízy. Verím, že sa to sociálnym demokratom podarí," vyhlásil Kaliňák s tým, že pokiaľ sa nedohodnú s hnutím ANO podnikateľa slovenského pôvodu Andreja Babiša, tak vytvorená koalícia bude slabšia.

Predseda ČSSD Bohuslav Sobotka a líder juhomoravskej kandidátky ANO Martin Stropnický sa v dnešnej Partii FTV Prima zhodli na tom, že výsledky ukazujú na koalíciu ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Podľa nich však je ešte potrebné rokovať o programových zhodách strán. Babiš pritom ešte v sobotu vyhlasoval, že do žiadnej koalície s ČSSD nechce ísť, avšak sa v tomto podriadi predsedníctvu hnutia.

Kaliňák reagoval aj na nové politické subjekty, ktoré sa pred voľbami objavili na českej scéne. Ako poznamenal, hovoria ľúbivé a svojím spôsobom populistické slová, ale po prebratí zodpovednosti zrazu zistia, že neexistuje čarovný prútik, ktorý to všetko zmení.

Lucia Žitňanská
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Poslankyňa za SDKÚ-DS Lucia Žitňanská za úspechom nových subjektov (ANO, Úsvit priamej demokracie Tomia Okamuru) vidí zlyhania štandardných politických strán. "Hádky vo vláde, ale možno aj nečitateľná politika rozlaďuje voličov. Ich významná časť je pripravená znova a znova voliť nové projekty napriek tomu, že si musia byť vedomí toho, že nevedia celkom presne, koho volia," zdôraznila v STV.

Ako podotkla, nastáva paradoxná situácia, keď tieto subjekty potom nechcú prevziať zodpovednosť a ísť do vlády. "Ale je to predovšetkým odkaz pre štandardné politické strany, že asi niekde spravili chybu. A zároveň je to odkaz, že sa to prakticky môže stať ktorejkoľvek strane, ako vidíme na ČSSD, pretože ich víťazstvo je podstatne nižšie, ako očakávali," podotkla s tým, že aj nižšia volebná účasť v porovnaní s predchádzajúcimi dvoma voľbami je odkazom všetkým politikom.

"Ukazuje sa, že hádky, spory a aféry ľudí nezaujímajú, chcú niečo iné. Môžem popriať ODS, aby zvládla sebaobnovný vnútorný proces a podarilo sa jej znovu upevniť svoju pozíciu na českej politickej scéne," uzavrela Žitňanská. Občianska demokratická strana získala len 7,72 percenta hlasov.

Ján Figeľ zablahoželal KDÚ-ČSL a TOP 09

Predseda KDH Ján Figeľ
Foto: TASR/Martin Baumann
Predseda KDH Ján Figeľ v súvislosti s výsledkami parlamentných volieb v ČR telefonicky gratuloval šéfovi KDU-ČSL Pavlovi Bělobrádkovi k návratu kresťanských demokratov do dolnej komory parlamentu - Poslaneckej snemovne ČR.

"Takýto návrat v Česku sa od roku 1990 nepodaril doteraz žiadnej strane," uviedol Figeľ, ktorý tiež pozdravil lídra TOP 09 Karla Schwarzenberga, s ktorou KDH spolupracuje v rámci európskych štruktúr.

Figeľ si myslí, že nasledujúci povolebný vývoj politiky v ČR bude zložitý tak, ako to bolo od prvých priamych prezidentských volieb na úvod roka. "Vzťahy medzi našimi krajinami a národmi by to však oslabovať nemalo," konštatoval.

Predčasné voľby sa skončili tesným víťazstvom Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD). Tá získala 20,45 percenta hlasov, hnutie ANO podnikateľa slovenského pôvodu Andreja Babiša 18,65 percenta a Komunistická strana Čiech a Moravy (KSČM) 14,91 percenta.

Najlepšie z pravicových strán sa umiestnila TOP 09 (11,99 %). Občianska demokratická strana (ODS) získala 7,72 percenta hlasov, Úsvit priamej demokracie Tomia Okamuru 6,88 percenta a ľudovci z KDU-ČSL 6,78 percenta.

Frešo: Výsledky parlamentných volieb v ČR sú varovaním aj pre Slovensko

Pavol Frešo
Foto: TASR/Martin Baumann
Výsledky predčasných parlamentných volieb v Čechách sú podľa predsedu SDKÚ-DS Pavla Freša varovaním aj pre Slovensko. Považuje ich za výraznú porážku štandardných strán a za nástup nečitateľných politických zoskupení na popredné miesta českej politiky.

"Táto skutočnosť má trpkú príchuť najmä v čase, keď si pripomíname 95. výročie vzniku Československa, na ktorého demokratické tradície nadväzuje aj politický systém SR," konštatoval.

Poukázal pri tom na to, že podobnú situáciu ako teraz v Čechách, zažilo Slovensko minulý rok. "Odtrhnutie od reálneho života, sebadeštrukcia, rezignácia na zodpovednosť a z toho plynúca strata dôvery. SDKÚ-DS sa z toho poučila," deklaroval Frešo.

Myslí si, že voľbách čoraz viac dominuje marketing účelových politických projektov, ktoré nemajú vyprofilovaný a čitateľný program, takže vnášajú do politiky nepredvídateľnosť a nestabilitu.

"Napriek tomu, že žiadny predseda štandardnej politickej strany nemôže byť nadšený z výsledkov volieb v ČR, chcem zagratulovať všetkým stranám, ktoré sa dostali do Poslaneckej snemovne a vysloviť nádej, že sa im podarí vytvoriť stabilnú vládu," poznamenal Frešo.