Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

KDH nechá výber kandidáta v 2. kole volieb na svedomí svojich voličov

Na archívnej snímke Alojz Hlina. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Hnutie v prvom kole podporilo Františka Mikloška. A pôvodne plánovalo v druhom kole podporiť toho, kto sa doňho z dvojice Mikloško alebo Róbert Mistrík dostane.

Bratislava 18. marca (TASR) - Mimoparlamentné KDH nebude svojim voličom odporúčať, koho majú voliť v druhom kole prezidentských volieb. Vyplýva to z uznesenia, ktoré prijalo predsedníctvo kresťanských demokratov. Druhé kolo sa uskutoční 30. marca.

"Stanovisko k prezidentským voľbám prijala Rada KDH, ktorú po prvom kole kvôli tomu neplánujeme zvolať. Máme za to, že naši voliči, členovia a sympatizanti sa rozhodnú zodpovedne a podľa svojho svedomia," uvádza KDH v uznesení, ktoré má TASR k dispozícii.

Hnutie v prvom kole podporilo Františka Mikloška. A pôvodne plánovalo v druhom kole podporiť toho, kto sa doňho z dvojice Mikloško alebo Róbert Mistrík dostane. Mikloškovi sa to nepodarilo a Mistrík z volebného zápasu odstúpil v prospech Zuzany Čaputovej.

Do druhého kola prezidentských volieb postúpili Zuzana Čaputová, ktorá získala 40,57 percenta hlasov, a Maroš Šefčovič so ziskom 18,66 percenta hlasov. Volebná účasť dosiahla 48,74 percenta, čo je 2.158.859 voličov.

Pred bránami postupu zostali Štefan Harabin (14,34 percenta), Marian Kotleba (10,39 percenta), František Mikloško (5,72 percenta), Béla Bugár (3,10 percenta), Milan Krajniak (2,77 percenta) a Eduard Chmelár (2,74 percenta). Pod jedno percento hlasov získali vo voľbách Martin Daňo (0,51 percenta), Róbert Švec (0,30 percenta), Juraj Zábojník (0,28 percenta), Ivan Zuzula (0,17 percenta) a Bohumila Tauchmannová (0,16 percenta).