Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

KISKA: Ministerka vnútra D. Saková stratila moju dôveru

Na snímke prezident SR Andrej Kiska. Foto: TASR - Michal Svítok

Prezident pripomenul, že jej nomináciu považoval za premrhanú príležitosť ukázať ľuďom, že nová vláda je ochotná zmeniť štýl vládnutia.

Bratislava 6. augusta (Teraz.sk/TASR) - Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) stratila dôveru prezidenta SR Andreja Kisku. Slovenská hlava štátu to uviedla po pondelkovom stretnutí s premiérom Petrom Pellegrinim (Smer-SD). Ministerka sa podľa Kisku správa, ako keby bola pravou rukou bývalého šéfa rezortu vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) a začína ju vnímať ako prekážku vyšetrenia prípadu únosu vietnamského podnikateľa.

"Jej aktuálne stanoviská k podozreniam zo zneužitia štátnej moci sa zatiaľ javili ako zle skrývaná snaha zametať stopy a chrániť bývalé vedenie," povedal o Sakovej prezident. Pripomenul, že jej nomináciu považoval za premrhanú príležitosť ukázať ľuďom, že nová vláda je ochotná zmeniť štýl vládnutia. Aj pri pondelkovom stretnutí s premiérom zopakoval, že ak chce vrátiť dôveru ľudí v štát, ministerstvo vnútra je kľúčové.



Kiska ide na pondelkové stretnutie troch najvyšších ústavných činiteľov s generálnym prokurátorom Jaroslavom Čižnárom s jedinou požiadavkou: "Budem ako hlava štátu žiadať presvedčivé opatrenia a signály, že orgány činné v trestnom konaní prípad vyšetrujú s plnou vážnosťou a s takým nasadením, aké si podozrenia zo zneužitia štátnej moci pri medzinárodnom únose vyžadujú," vyhlásil. Stretnutie sa uskutoční v pondelok o 15. hodine.



Saková tesne pred Kiskovým vyhlásením oznámila, že šéfa Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií (ÚOUČ) Ministerstva vnútra SR Petra Krajčiroviča do vyšetrenia okolností únosu vietnamského podnikateľa postavila mimo službu. Zároveň avizovala, že zbaví mlčanlivosti všetkých príslušníkov Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií.

Opis únosu vietnamského podnikateľa z Bratislavy za pomoci slovenskej polície a s použitím vládneho špeciálu vo štvrtok (2.8.) zverejnil Denník N. Rezort vnútra ho označil za úplný nezmysel s tým, že obsahuje samé výmysly a klamstvá a ide o čisté sci-fi jeho autora. Už predtým nemecké médiá priniesli informáciu, že tamojší vyšetrovatelia nepochybujú o tom, že pri únose bol použitý slovenský vládny špeciál.

Pozrite si celý záznam tlačovej konferencie prezidenta SR Andreja Kisku: