Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Kiska:Stiahnutie veľvyslanca z Moskvy je správny, no nedostatočný krok

Andrej Kiska, archívna snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Doteraz sa 19 krajín EÚ rozhodlo vypovedať ruských diplomatov alebo deklarovalo, že to urobí, deväť krajín Únie zatiaľ takýto krok neurobilo, respektíve oznámili, že takýto krok robiť nebudú.

Bratislava 28. marca (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska považuje stiahnutie slovenského veľvyslanca z Moskvy na konzultácie za prvý správny krok, ale nedostatočný. Podľa prezidenta čiastočne napráva škody spôsobené neochotou vlády podporiť strategického spojenca Slovenskej republiky. Informoval o tom Kiskov hovorca Roman Krpelan po tom, ako sa hlava štátu stretla s britským veľvyslancom Andrewom Garthom.



"Prezident Andrej Kiska sa dnes stretol s britským veľvyslancom, ktorý ho uistil, že Slovensko má rovnaké informácie o útoku chemickou látkou v Spojenom kráľovstve, ako naši partneri v Európskej únii a v krajinách V4, ktorí sa rozhodli, že vyhostia ruských diplomatov," doplnil Krpelan.

Minister zahraničia Miroslav Lajčák (nom. Smeru-SD) v stredu informoval, že Slovensko povolá veľvyslanca pre kauzu otráveného ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry v Spojenom kráľovstve. Podľa neho ide o vážny diplomatický akt. Poukázal, že za 25 rokov sme ešte nikdy nepovolali nášho veľvyslanca v Moskve na konzultácie domov.

Doteraz sa 19 krajín Európskej únie rozhodlo vypovedať ruských diplomatov alebo deklarovalo, že to urobí, deväť krajín Únie zatiaľ takýto krok neurobilo, respektíve oznámili, že takýto krok robiť nebudú. Prezident Kiska ešte v utorok (27.3.) žiadal v súvislosti s kauzou jasný postoj Slovenska.

Lajčák zdôrazňuje, že Slovensko vyjadruje plnú solidaritu so Spojeným kráľovstvom, ktoré vníma ako nášho strategického spojenca a partnera. Slovensko tiež podľa neho jednoznačne odsúdilo útok chemickou látkou na Sergeja Skripaľa a jeho dcéru "ako neakceptovateľné porušenie medzinárodných dohôd a vyzvali sme Moskvu, aby plne spolupracovala a vyvrátila podozrenia, že stojí za týmto útokom".