Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Koalícia: Poslanci, ktorí chceli mimoriadnu schôdzu, na ňu majú prísť

Na snímke zľava minister životného prostredia SR László Sólymos a podpredseda NR SR Béla Bugár (obidvaja Most-Híd) 9. septembra 2019 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Riadne zasadnutie parlamentu začne v utorok 10. septembra. Na nej má plénum ako posledný bod prerokovať návrh na vyslovenie nedôvery Pellegrinimu.

Bratislava 9. septembra (TASR) - Poslanci, ktorí sa podpíšu pod zvolanie mimoriadnej schôdze, by na ňu mali prísť. Na ďalší neúspešný pokus otvoriť mimoriadnu schôdzu, na ktorej chcela opozícia odvolať premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD), tak reagovali podpredseda vlády a minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd), ako aj poslanec parlamentu Jaroslav Baška (Smer-SD). Plénum v pondelok opäť nebolo uznášaniaschopné.

"Urobili sme to aj v piatok, pretože sme chceli zistiť, ako sú na tom niektorí poslanci, ktorí sa podpísali pod zvolanie mimoriadnej schôdze na odovolanie predsedu vlády. Ako to vážne myslia s ich podpismi, ktoré dali na zvolanie tejto schôdze," okomentoval Baška neúspešný pokus o otvorenie schôdze.

Návrh na vyslovenie nedôvery premiérovi zaradil predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) ako posledný bod riadnej schôdze. "Ani podpis, ktorý dajú na zvolanie tejto mimoriadnej schôdze, im nestojí za to, aby na ňu prišli. Pevne verím, že aj tí poslanci, ktorí sa podpísali na zvolanie mimoriadnej schôdze, tam už konečne budú," doplnil Baška.

"Myslím si, že keď to 32 poslancov podpíše, majú psiu povinnosť tu byť. Keď podpisujem takúto vec, presne viem, kedy môže schôdza približne byť," reagoval Sólymos pred novinármi. Za obštrukciu zo strany vládnej koalície by to podľa vlastných slov bral vtedy, ak by boli vzťahy medzi opozíciou a koalíciou korektné.

Riadne zasadnutie parlamentu začne v utorok 10. septembra. Na nej má plénum ako posledný bod prerokovať návrh na vyslovenie nedôvery Pellegrinimu.

Pôvodne sa mal predseda vlády pred poslancov postaviť v piatok (6. 9.), ani vtedy sa pre neúčasť viacerých zákonodarcov schôdzu ani po prestávke nepodarilo otvoriť. Bod programu presunuli na pondelok, keď ho napokon opäť presunuli.

Premiéra chce o kreslo pripraviť opozícia. Dôvodom je, že nenavrhol odvolať Moniku Jankovskú (Smer-SD) z postu štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti po tom, čo sa objavili informácie o jej údajnej komunikácii s Marianom K., obvineným z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Vláda s odvolaním nesúhlasí, Jankovská medzičasom vo funkcii skončila.