Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Korčok: Diplomati EÚ vyjadrili obavy z vývoja v Moldavsku

Na archívnej snímke Ivan Korčok Foto: TASR Pavel Neubauer

Na otázku TASR, či Rumunsko nebude mať počas svojho predsedníctva v Rade EÚ (prvý polrok 2019) snahu dôraznejšie upriamiť pozornosť na dianie v Moldavsku, Korčok pripustil, že je to možné.

Brusel 16. júla (TASR) - Členské štáty Európskej únie opätovne vyjadrili silnú podporu pre utužovanie vzťahov s krajinami Východného partnerstva. Na margo pondelkového zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli to uviedol štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok.

Pozícia európskej diplomacie je podľa neho v tejto oblasti jasná: EÚ je silným podporovateľom pokračovania Východného partnerstva. "Je to náš základný nástroj ako stabilizovať krajiny na východ od EÚ a reformovať ich a držať bližšie pri nás," uviedol Korčok.

V čase, keď sa bude pripomínať desať rokov existencie Východného partnerstva, prichádza podľa Korčoka moment, kedy by sa Únia mala zamyslieť nad tým, ako chce po roku 2020 pokračovať vo vzťahoch so šesticou postsovietskych krajín: Arménskom, Azerbajdžanom, Bieloruskom, Gruzínskom, Moldavskom a Ukrajinou.

"Je tam veľa vecí, ktoré sú dobré, ktoré hodnotíme pozitívne, ale musíme sa opýtať, či aj napriek tomuto partnerstvu sa urobilo všetko preto, aby bol pozitívny vývoj, najmä čo sa týka situácie v Moldavsku," skonštatoval slovenský diplomat.



Na otázku TASR, či Rumunsko nebude mať počas svojho predsedníctva v Rade EÚ (prvý polrok 2019) snahu dôraznejšie upriamiť pozornosť na dianie v Moldavsku, Korčok pripustil, že je to možné. Rumunsko má totiž spomedzi členov EÚ najbližšie ku krajinám Východného partnerstva a má osobitné väzby na Moldavsko.

"Dnes však bolo unisono skonštatované ministrami, že vývoj v Moldavsku naozaj nie je dobrý. Uvítame všetko, čo my môžeme zvonku urobiť pre zmenu tohto nepriaznivého vývoja v krajine, ale je to v moldavských rukách," odpovedal Korčok. Upozornil, že Východné partnerstvo je o tom, že každá krajina z tejto skupiny si sama určí, do akej miery chce s Úniou zdieľať spoločné hodnoty. "My si to želáme, ale rozhodnutie je na nich. Čím viac sa budú k týmto hodnotám približovať, tým užší môže byť náš vzťah," dodal.

Korčok pripomenul, že niektoré krajiny Východného partnerstva už majú bezvízový režim s EÚ a sú tu aj iné konkrétne veci, ktoré Únia ponúka tomuto regiónu. Všetko však podľa neho záleží od jednotlivých krajín, do akej miery chcú spolupracovať.

spravodajca TASR Jaromír Novak