Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Zatmenie Mesiaca budú sledovať aj z hvezdárne v Košiciach či kúpalisku

Na snímke Mesiac v splne v pozadí za vrtnou ropnou vežou v meste Casper v americkom štáte Wyoming v noci na 27. júla 2018. Foto: TASR/AP

Najväčšiu fázu zatmenia dosiahne Mesiac o 22:22 h, počas ktorej bude mať hnedočervenú farbu, čo zapríčiňuje lom svetelných lúčov v zemskej atmosfére.

Košice 27. júla (TASR) – Dva mimoriadne nebeské úkazy bude možné sledovať aj vo Hvezdárni a planetáriu v Košiciach na Popradskej ulici. V piatok je tam od 20.00 h do 24.00 h pre verejnosť pripravený program Mars a zatmenie Mesiaca – pozorovanie úplného zatmenia Mesiaca a Marsu v perihéliovej opozícii, filmy o Marse a zatmeniach.

„Tak ako iné astronomické zariadenia, aj my sa snažíme pozorovať tieto výnimočné úkazy. Zatmenie síce vidno aj voľným okom, ale ďalekohľadom toho uvidíme viac, napríklad krátery a možno aj výraznejšie rozdiely zafarbenia Mesiaca, keď bude v tieni Zeme. Okrem toho v čase úkazu trikrát preletí orbitálna stanica po oblohe, bude to viditeľné aj z Košíc,“ povedal pre TASR Peter Kaňuk z pracoviska Hvezdáreň a planetárium Centra voľného času Košice.

Podľa jeho slov bude Mesiac na oblohe pomerne malý. „Ide o mikrospln a ten nastáva, keď je Mesiac ďaleko od Zeme. Vďaka tomu bude Mesiac aj dlhšie prechádzať cez tieň Zeme,“ pripomenul tiež, že okrem toho bude Mars vo veľkej opozícii, čo sa opakuje raz za 15 rokov.

Ako povedal, v tomto období sú dobre viditeľné aj planéty. „Pozorovania sme už mali aj vo štvrtok (26.7.). V pondelok 30. júla sa verejnosť môže rovnako prísť pozrieť na nočnú oblohu medzi 20.00 h a 24.00 h. Dokonca bude Mars najbližšie k Zemi,“ uviedol Kaňuk. Dodal, že počas letných prázdnin je naplánovaných ešte viacero sledovaní oblohy.

Zatmenie Mesiaca budú môcť ľudia sledovať aj na kúpalisku Kamenný mlyn

Obyvatelia i návštevníci Trnavy budú môcť v piatok večer spoločne sledovať najdlhšie úplné zatmenie Mesiaca v tomto storočí. Mesto Trnava sa rozhodlo sprístupniť v čase od 20. do 24. hodiny areál kúpaliska Kamenný mlyn. „Je to rekreačná oblasť na okraji mesta, kde je najmenší svetelný smog, takže tie podmienky na sledovanie zatmenia Mesiaca tam budú podstatne lepšie ako v samotnom meste,“ skonštatoval Pavol Tomašovič z trnavského mestského úradu.

Návštevníci kúpaliska budú môcť vzácny úkaz na oblohe sledovať aj priamo z bazéna, ktorého časť bude sprístupnená na nočné kúpanie. „Celý bazén má rozlohu 6227 metrov štvorcových. Na nočné kúpanie bude z bezpečnostných dôvodov sprístupnená len jedna časť,“ povedal Tomašovič. Celý areál kúpaliska prešiel vlani rozsiahlou rekonštrukciou, mesto do neho investovalo 160.000 eur. Celková kapacita areálu je 2200 návštevníkov.

Mesiac u nás vyjde o 20:12 h a čiastočná fáza jeho zatmenia sa začne o 12 minút neskôr. V tomto čase už Mesiac bude tesne nad juhovýchodným obzorom. Najväčšiu fázu zatmenia dosiahne o 22:22 h, počas ktorej bude mať hnedočervenú farbu, čo zapríčiňuje lom svetelných lúčov v zemskej atmosfére. Koniec úplného zatmenia nastane o 23:13 h. Okrem Mesiaca budú na oblohe voľným okom viditeľné aj planéty Venuša, Jupiter, Saturn, Mars.