Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Kukan vyzval EÚ na otvorenie rokovaní s Macedónskom a Albánskom

Na archívnej snímke Eduard Kukan. Foto: TASR/AP

Eduard Kukan, ktorý je členom Výboru Európskeho parlamentu pre zahraničné veci, sa v Sofii zúčastnil na Medziparlamentnej konferencii o zahraničnej a obrannej politike EÚ.

Brusel/Sofia 19. februára (TASR) - Kodanské kritériá sú kľúčom k rozširovaniu a fungovaniu Európskej únie a je dôležité ich opäť pripomínať v rámci procesu rozširovania Únie. Uviedol to europoslanec Eduard Kukan (nezávislý) počas víkendového vystúpenia v Sofii.

Kukan, ktorý je členom Výboru Európskeho parlamentu pre zahraničné veci, sa v Sofii zúčastnil na Medziparlamentnej konferencii o zahraničnej a obrannej politike EÚ. Podujatie, ktoré tradične organizuje predsednícka krajina v Rade EÚ, sa konalo cez uplynulý víkend v metropole Bulharska za účasti šéfky európskej diplomacie Federicy Mogheriniovej, členov Európskeho parlamentu a národných parlamentov krajín EÚ, spolu s pozorovateľmi z prístupových a kandidátskych krajín.

Diskusiu o prístupových rokovaniach viedol slovenský europoslanec Kukan spolu s ministerkou zahraničných vecí Bulharska Ekaterinou Zacharievovou.

"Som veľmi rád, že bulharské predsedníctvo sa v rámci zahraničnopolitických priorít svojho predsedníctva odhodlalo zdôrazniť rozširovanie EÚ na západný Balkán," uviedol Kukan v stanovisku pre TASR. Spresnil, že aktivita Bulharov okolo tejto témy je presvedčivá aj preto, že v máji 2018 sa v Sofii uskutoční summit EÚ - západný Balkán. "Vkladáme doň veľké nádeje, keďže prichádza pätnásť rokov od kľúčového summitu v Solúne, ktorý potvrdil ambíciu stredoeurópskych a východoeurópskych krajín stať sa súčasťou EÚ," poznamenal.

Kukan v tejto súvislosti upozornil, že EÚ tento rok oslávi 25 rokov od prijatia Kodanských kritérií, ktoré sú kľúčom k rozširovaniu a fungovaniu samotnej EÚ.

"Je dôležité ich opäť pripomínať v terajšom procese rozširovania. Krajiny, ktoré sa usilujú o vstup do EÚ, musia bezpodmienečne tieto kritéria spĺňať. Šesť krajín západného Balkánu dosiahlo pokrok v reformnom procese, stále ich však čaká veľká časť práce. Našou spoločnou úlohou je im v tom procese asistovať," opísal Kukan situáciu.

Pripomenul, že konkrétne plány procesu rozširovania predstavila Európska komisia začiatkom februára v novej stratégii pre západný Balkán. Podľa jeho slov okrem reforiem v oblasti právneho štátu a najmä v súdnictve a v boji s korupciou je dôležité aj zladenie sa kandidátov so spoločnou zahraničnou politikou EÚ.

"Proces rozširovania musí pokračovať a je preto na čase, aby sme otvorili prístupové rokovania aj s Macedónskom a Albánskom. Verím, že rok 2018 bude pre tento proces rozhodujúci,"
uviedol na záver Kukan.

spravodajca TASR Jaromír Novak