Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Ľ. Hlinková vidí priestor na zvyšovanie efektívnosti štátnej VšZP

Ilustračné foto VšZP. Foto: TASR - František Iván

Za najväčšie riziko pre VšZP generálna riaditeľka považuje hrozbu nenaplnenia rozpočtovaných príjmov na jednej strane a tlak na rast výdavkov na druhej strane.

Bratislava 26. marca (TASR) - Šéfka Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Ľubica Hlinková vidí veľký priestor na zvyšovanie efektívnosti štátnej poisťovne. Uvedomuje si aj riziká, ktoré ju na poste čakajú. O svojich víziách a výzvach povedala viac pre TASR.

"Približne každé tretie euro z rozpočtu VšZP na zdravotnú starostlivosť ide na lieky a zdravotnícke pomôcky. Práve v tejto oblasti vidím veľký priestor na zvyšovanie efektívnosti," uviedla. Doterajšie pozitívne skúsenosti z centrálneho nakupovania liekov chce podľa svojho vyjadrenia ďalej využívať a premietnuť aj do zavádzania centrálneho nákupu špeciálneho zdravotníckeho materiálu. Efektivitu chce docieliť aj podporou vstupu biosimilárnych liekov na trh a v spolupráci s lekármi pristúpiť k riešeniu nadbytočnej preskripcie liekov.

Sústreďovať sa bude aj na zefektívnenie činností v samotnej poisťovni. Považuje to za výzvu. "Efektivitu budem uplatňovať aj v oblasti personálnych nákladov VšZP. Navrhujem preto personálny audit VšZP a preskúmanie možností automatizácie, robotizácie a zapojenia umelej inteligencie do procesov," zdôraznila. Hlavným cieľom všetkých opatrení je podľa predsedníčky predstavenstva štátnej zdravotnej poisťovne stabilizácia počtu poistencov. Pre nich chce VšZP podľa Hlinkovej zabezpečovať kvalitnú, dostupnú zdravotnú starostlivosť a rozširovať ponuku preventívnych programov.

Za najväčšie riziko pre VšZP generálna riaditeľka považuje hrozbu nenaplnenia rozpočtovaných príjmov na jednej strane a tlak na rast výdavkov na druhej strane. "Východiskom je nielen dofinancovanie rezortu, ale predovšetkým efektívne narábanie s existujúcimi zdrojmi," uzavrela.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyhlásilo výberové konanie na pozíciu predsedu predstavenstva VšZP ešte vo februári. Hlinková sa výberového konania zúčastnila ako jediná uchádzačka. Keďže splnila predpoklady a požiadavky vyhlasovateľa, ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) ju opätovne vymenovala do funkcie.