Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

L. Žitňanská: Pri exekučnej amnestii chránim záujmy justície

Na archívnej snímke podpredsedníčka vlády SR a ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská. Foto: TASR - Dano Veselský

Šéfka rezortu spravodlivosti chce odbúrať rastúce náklady s takmer miliónom starých exekúcií, ktoré vedie štát a dostať čo najväčšiu časť z nich preč zo súdov.

Bratislava 26. januára (TASR) – Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) sa pri diskusii o nastavení parametrov exekučnej amnestie snaží chrániť záujmy justície. Chce odbúrať rastúce náklady s takmer miliónom starých exekúcií, ktoré vedie štát a dostať čo najväčšiu časť z nich preč zo súdov. Ministerka to vysvetlila počas piatkového stretnutia s novinármi.

Debata o morálnom hazarde súvisiacom s plošným odpúšťaním dlhov i debata o potrebe riešiť sociálno-ekonomickú situáciu niektorých vrstiev obyvateľstva je legitímna, uviedla Žitňanská. Podľa tej sa dokonca „rozbehla bitka o politické prvenstvo v téme“. „Nejde však len o odpustenie dlhov, ale malo by ísť aj o mimoriadne opatrenie na vyriešenie situácie, ktorá vznikla,“ ozrejmila, o čo sa snaží pri rokovaniach s koaličnými partnermi. „Rozumiete, ja chránim záujmy justície,“ zdôraznila.

Na súdoch leží 3,74 milióna exekúcií podaných podľa starých pravidiel účinných pred 1. aprílom 2017. Z nich je polovica starších ako päť rokov a veritelia ich podľa ministerky nechávajú ležať na súdoch aj preto, aby nemuseli platiť poplatky. Exekútori a súdy však i v prípade týchto exekúcií musia robiť úkony, s čím sú spojené náklady.

Žitňanská pripomenula, že podľa nových pravidiel, ktoré vlani presadila, sa exekúcia fyzickej osoby, kde sa nič nevymáha, bude v budúcnosti po piatich rokoch automaticky zastavovať. Podobnú situáciu chce aspoň čiastočne docieliť mimoriadnym opatrením i v prípade starých exekúcií. To by odľahčilo súdy a zastavilo rast nákladov štátu spojených s ťažko dobytnými pohľadávkami.

Zhruba polovica exekúcií starších ako päť rokov je pritom podľa ministerky štátnych alebo verejnoprávnych. Medzi dlžníkmi v tejto skupine dominuje Sociálna poisťovňa, ktorá sa podieľa na celkovom balíku 30 percentami. Podrobnosti návrhu predstaveného koaličným partnerom Žitňanská nechcela konkretizovať s odôvodnením, že práve to by bol morálny hazard. Nespresnila ani možné náklady štátu súvisiace s exekučnou amnestiou.

„To nie je hra s nulovým súčtom. Nejde len o otázku morálneho hazardu, čo je úplne legitímna súčasť tejto debaty. Ide aj o to, že na strane štátu vznikajú náklady, ktoré raz nieto musí uhradiť a tie náklady jednoducho rastú,“ apelovala ministerka. „Našim záujmom je samozrejme prispieť k riešeniu možno aj sociálno-ekonomickej situácie niektorých ľudí v niektorých lokalitách Slovenska, ale na druhej strane aj zastaviť rast nákladov a urobiť v tomto poriadok, aby sme sa čo najskôr dostali s čo najväčším počtom exekúcií do rámca nových pravidiel,“ zdôraznila.

Mimoriadne opatrenie, ktoré navrhuje šéfka rezortu, nadväzuje na minuloročné zmeny – zavedenie jediného Exekučného súdu pre celé Slovensko a úpravu podmienok osobného bankrotu. Podľa prepočtov ministerstva je exekučná amnestia potrebná preto, že zvládnuť situáciu na súdoch, zahltených starými exekúciami štandardnými spôsobmi, by trvalo zhruba desať rokov.

Stav je podľa ministerstva neprijateľný pre ľudí, ktorí starým exekúciám čelia aj pre samotné súdnictvo. „Akékoľvek riešenie, na ktorom sa podarí nájsť dohodu, považujeme za dobrú vec. Je dôležité, v čo možno najväčšej možnej miere vyčistiť stoly na súdoch od starých exekúcií, aby sa mohli naplno venovať najmä rozhodovaniu sporov,“ zdôraznil rezort v piatkovej tlačovej správe.