Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Lajčák podporil prístupové rokovania so S. Macedónskom a Albánskom

Miroslav Lajčák, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Slovensko považuje proces rozširovania únie za najúčinnejší transformačný nástroj, ktorým EÚ disponuje, povedal slovenský minister.

Luxemburg 18. júna (TASR) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák sa v utorok spolu so štátnym tajomníkom rezortu diplomacie Františkom Ružičkom zúčastnili na rokovaní európskych ministrov v rámci Rady pre všeobecné záležitosti (GAC). Najzásadnejším bodom programu bola diskusia k procesu rozširovania EÚ, ako aj stabilizácie samotnej únie. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVaEZ SR).

"Slovensko považuje proces rozširovania únie za najúčinnejší transformačný nástroj, ktorým EÚ disponuje. Krajiny, ktoré sa chcú stať členmi tohto prestížneho európskeho klubu, prijímajú vďaka tomuto cieľu pravidlá, legislatívu, štandardy a hodnoty EÚ, čím sa v Európe zároveň rozširuje zóna stability a bezpečnosti," zdôraznil Lajčák. Ako dodal, tak ako kandidátske krajiny musia plniť svoje úlohy a záväzky, rovnako aj Brusel by mal plniť prísľuby, ktoré týmto krajinám dal.

Šéf slovenskej diplomacie podporil čo najskoršie otvorenie prístupových rokovaní so Severným Macedónskom a Albánskom. "Ak nie je v tejto chvíli možné dosiahnuť rozhodnutie Rady, potom uvítame taký variant, ktorý by umožnil otvorenie rokovaní so Skopje a Tiranou ešte počas mandátu súčasnej komisie," apeloval na partnerov slovenský minister.

Partneri sa venovali aj budúcemu európskemu rozpočtu na roky 2021 až 2027. Diskusia sa odvíjala od upraveného rokovacieho rámca vydaného rumunským predsedníctvom, ktorý odráža výsledky tematických diskusií z uplynulého polroka. Pre Slovensko zostávajú kľúčovými flexibilita pri kohéznej politike a vyššia alokácia v spoločnej poľnohospodárskej politike.

"Vítame navrhované zmeny v tematickej koncentrácii. Stanovenie zamerania na regionálnej alebo národnej úrovni držiac sa spoločného cieľa je win-win situácia pre každého," uvítal návrh efektívnejšieho využívania prostriedkov štátny tajomník František Ružička. Ďalej zdôraznil, že pri alokácií prostriedkov z rozpočtu na rozvoj vidieka musí byť zohľadnená miera vidieckeho charakteru jednotlivých členských štátov.

Dôležitým bodom programu bola príprava zasadnutia Európskej rady, ktoré sa uskutoční v dňoch 20. a 21. júna. Slovenská republika má za to, že v záveroch júnovej Európskej rady je potrebné zaviazať sa k diskusii o viacročnom finančnom rámci aj na októbrovej Európskej rade s cieľom dosiahnuť včasnú dohodu.

Pri téme klimatických zmien štátny tajomník Ružička uviedol, že "podporuje vedúcu úlohu EÚ v boji proti klimatickým zmenám a uznáva potrebu byť ambicióznymi". Prechod na udržateľné hospodárenie však musí byť sociálne spravodlivý, je potrebné zohľadniť jeho možné dopady na konkurencieschopnosť európskeho priemyslu a rešpektovať právo členských štátov na vlastný energetický mix. Štátny tajomník rezortu diplomacie Ružička vyjadril tiež podporu textu záverov k Východnému partnerstvu.

"Verím, že ďalší balík politík, ktorý bude zverejnený v roku 2020, bude zdrojom dynamiky, ktorá spraví vzťah s našimi východnými partnermi udržateľný, silnejší a atraktívnejší," uviedol.