Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Lipšic možno novým lídrom KDH, zvažuje kandidatúru

Bez popisuFoto: TASR/Martin Baumann

S Figeľom o tom údajne hovoril, no zdôraznil, že ešte rozhodnutý nie je.

Bratislava 15. marca (TASR) - Podpredseda KDH Daniel Lipšic, ktorý v sobotňajších (10. 3.) parlamentných voľbách predbehol počtom získaných preferenčných krúžkov aj lídra hnutia Jána Figeľa, zvažuje svoju kandidatúru na predsedu. Povedal to dnes novinárom s tým, že je mu ľúto nevyužitej šance vo voľbách.

"KDH mohlo osloviť mnohých sklamaných pravicových voličov. Ale nie je to o mne, budem hovoriť s ľuďmi v KDH. Musím si odpovedať na otázku, či budem prínosom pre KDH, či zvýšim preferencie a prelomíme tých zakliatych osem percent," povedal.

Tu bude player


S Figeľom o tom údajne hovoril, no zdôraznil, že ešte rozhodnutý nie je. "Musím zobrať do úvahy, či viem prelomiť osem percent, či to nevytvorí v KDH traumu, ako mnohé súťaže vytvorili, a či budeme vedieť uistiť ľudí v KDH, že v hodnotách hnutia sa nemení nič, ale musíme rozšíriť záber a získať nových voličov," dodal Lipšic.

Podpredseda hnutia sa vďaka získaným krúžkom dostal z tretieho na prvé miesto kandidátky. Vo voľbách mu dalo prednostný hlas 104.635 voličov, čo znamená, že ho zakrúžkovalo 46 percent z voličov KDH. Figeľ dostal takúto podporu od 104.002 voličov. Hnutie ako celok získalo vo voľbách 225.361 hlasov, čo znamená volebný zisk na úrovni 8,82 percenta.