Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Lizák: Blokovanie Rady mládeže môže mať pre Nadáciu Intenda následky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Správca Nadácie Intenda Karol Brix pre TASR potvrdil, že nedoplnenie zástupcov správnej rady nadácie za MŠVVaŠ SR výrazne komplikuje činnosť nadácie a prijímanie rozhodnutí.

Bratislava 22. mája (TASR) – Zástupcovia občianskeho združenia Študentskej rady vysokých škôl (OZ ŠRVŠ) dlhodobo maria prijatie rozhodnutia, ktorým má dôjsť ku schváleniu a následne k vymenovaniu členov správnej rady Nadácie Intenda za Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR. Zároveň to môže mať na majetok nadácie fatálne následky. V otvorenom liste na to upozornilo občianske združenie Rada mládeže Slovenska (OZ RMS), ktoré je jedným z troch zakladajúcich členov Nadácie Intenda. TASR o tom informoval Juraj Lizák z RMS. Predseda OZ ŠRVŠ Ľuboš Majer pre TASR povedal, že združenie vyzýva k stretnutiu všetky zainteresované strany, ale zatiaľ bezúspešne.

"Postup členov správnej rady, ktorí znemožňujú jednému zo zakladateľov Nadácie Intenda zvoliť do najvyššieho orgánu svojich zástupcov, je v rozpore so zásadami fungovania Nadácie Intenda," uvádza sa v otvorenom liste RMS. Nadácia Intenda bola v roku 2001 založená troma zakladateľmi, a to MŠVVaŠ SR, OZ ŠRVŠ a OZ RMS. Nadácia Intenda vznikla ako účelová organizácia, ktorá má slúžiť rozvoju a podpore aktivít mladých ľudí a prispievať k vytváraniu priestoru pre účasť mladých na živote spoločnosti.

Počet členov správnej rady bol pri založení stanovený na deväť, za každého zakladateľa po troch. "V súčasnej situácii, kedy má správna rada z dôvodu absencie zástupcov ministerstva len šesť členov, má OZ ŠRVŠ v správnej rade zásadný vplyv a môže ovplyvňovať prijatie uznesení správnej rady podľa vlastnej predstavy, nakoľko je možné hlasmi zablokovať prijatie akéhokoľvek rozhodnutia správnej rady," tvrdí RMS.

Správca Nadácie Intenda Karol Brix pre TASR potvrdil, že nedoplnenie zástupcov správnej rady nadácie za MŠVVaŠ SR "výrazne komplikuje činnosť nadácie a prijímanie rozhodnutí. Činnosť nadácie je prakticky paralyzovaná," uviedol Brix. Dodal, že nadácia je od požiaru Hotela Junior Jasná v dlhodobej výraznej prevádzkovej strate. "Nadácia Intenda momentálne nedokáže plniť úlohy, pre ktoré bola zriadená," potvrdil Brix. Zároveň uviedol, že by privítal čo najskoršie vyriešenie situácie v správnej rade tak, "aby bolo možné efektívne realizovať ozdravenie nadácie, jej obranu v prebiehajúcich sporoch a obnovenie nadačnej činnosti pre mládež."

Majer poznamenal, že problém v správnej rade nadácie trvá už od roku 2018. "Predsedom správnej rady Nadácie Intenda Michalom Dyttertom bola správna rada zvolaná v januári 2018 a následne až v septembri. To znamená, že správna rada nadácie bola nečinná deväť mesiacov," povedal s tým, že stretnutie naplánované na apríl nebolo otvorené, lebo bola odmietnutá vtedajšia nominácia ministerstva školstva. Majer zároveň tvrdí, že za nenominovanie kandidátov za rezort školstva niesol zodpovednosť predseda správnej rady nadácie, ktorého nominovala RMS. Zároveň doplnil, že v tejto veci nekonal od apríla 2018 do februára 2019.

"Vo februári, keď prišli iné nominácie z ministerstva školstva, začal predseda správnej rady Nadácie Intenda konať, a to aj napriek tomu, že ho predstavitelia OZ ŠRVŠ upozorňovali na potrebu zákonne vyriešiť pôvodné nominácie ministerstva školstva, ktoré boli aktívne. Predseda správnej rady nadácie túto požiadavku ignoroval," povedal Majer. Proces, ktorý následne zvolil predseda správnej rady nadácie, je podľa Majera "protizákonný a môže pre budúcnosť skomplikovať ešte viac fungovanie nadácie".

TASR v tejto súvislosti oslovilo aj MŠVVaŠ SR, to zatiaľ nereagovalo.