Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Ľudia s mentálnym postihnutím chcú rovnaké práva ako ostatní

Ilustračné foto. Foto: TASR/Adriána Antošková

Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v Slovenskej republike je občianske združenie, ktoré vzniklo v roku 1980.

Bratislava 17. decembra (TASR) - Máme právo na súkromie, bývanie, vzdelanie i na prácu a máme právo rozhodovať sami o sebe. Spoločnosti to odkazujú dospelí ľudia s mentálnym postihnutím. Práve o ich problémoch, ktorým denne čelia, ale aj o ich úspechoch sa hovorilo na nedávnej celoslovenskej konferencii sebaobhajcov v Bratislave.

"Stretnutie bolo vyvrcholením projektu, ktorého cieľmi sú posilniť integráciu ľudí s mentálnym postihnutím do spoločnosti prostredníctvom kurzov sebaobhajovania a posilniť schopnosti presadzovať ľudské práva," priblížila Iveta Mišová, riaditeľa Republikovej centrály Združenia na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím (ZPMP) v SR. Počas dvoch dní prezentovali zástupcovia sebaobhajcov z celého Slovenska svoje aktivity, diskutovali o problémoch i úspechoch či hľadali odpovede na spoločné otázky. "Práva ľudí s mentálnym postihnutím sú porušované v mnohých oblastiach života," poznamenala Mišová.

Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v Slovenskej republike je občianske združenie, ktoré vzniklo v roku 1980. Pôsobí na celom Slovensku, združuje 44 miestnych organizácií s takmer 10.000 členmi. Jeho hlavným cieľom je začlenenie ľudí s mentálnym postihnutím do spoločnosti.