Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Ľudová platforma zaslala guvernérovi NBS list

Ľudovít Kaník Foto: TASR/Martin Baumann

Opozičné strany SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd v liste žiadajú, aby NBS nepristúpila na požiadavku Európskej komisie odstrániť svätožiaru a kríže z mince Príchod misie Konštantína a Metoda na Veľkú Moravu.

Bratislava 22. novembra (TASR) - Opozičné strany SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd združené v Ľudovej platforme zaslali guvernérovi Národnej banky Slovenska Jozefovi Makúchovi list, v ktorom ho žiadajú, aby NBS nepristúpila na požiadavku Európskej komisie (EK) odstrániť svätožiaru a kríže z pamätnej mince "Príchod misie Konštantína a Metoda na Veľkú Moravu - 1150. výročie". Strany totiž nevidia najmenší dôvod, aby sme takto laxne a úradnícky pristupovali k histórii európskej civilizácie.

"Požiadali sme preto listom guvernéra NBS Jozefa Makúcha, aby zmenil postoj NBS a aby sa táto otázka prejednávala v zmysle pravidiel na príslušných úrovniach EK. Myslíme si, že je to záležitosť, pri ktorej nemôžeme mlčať, lebo aj to formuje naše historické vedomie a vedomie občanov SR a formuje ich hrdosť na krajinu, národ a prostredie, z ktorého pochádzajú a históriu, z ktorej vzišli," uviedol predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník vo vyhlásení, ktoré poskytla Tlačová služba SDKÚ-DS.

Zastúpenie EK na Slovensku dnes prostredníctvom Andreja Králika uviedlo, že voči pôvodnému návrhu pamätnej slovenskej euromince mali výhrady niektoré členské štáty eurozóny. EK s výhradami následne oboznámila Slovenskú republiku s tým, že SR predložila modifikovaný návrh, ktorý bol schválený v Rade EÚ a hlasovalo zaň aj Slovensko.

Medializované informácie o prípade označil Králik za nepravdivé a zavádzajúce. "Ide najmä o vyjadrenia, podľa ktorých malo dôjsť k 'diktátu Bruselu', 'svojvôli pracovníkov EK', 'námietke bruselských úradníkov a pod," uviedol. Králik zároveň pripomenul, že v zmysle platných európskych pravidiel pre vydávanie euromincí každý členský štát zasiela grafický návrh euromincí Rade EÚ a Európskej komisii. EK následne zasiela tieto návrhy všetkým členským štátom eurozóny, ktoré sa k nemu môžu vyjadriť.

Na pôvodnom návrhu pamätnej mince boli zobrazené aj symboly svätých Cyrila a Metoda. Slovensko však muselo odstrániť náboženské symboly. EK to odôvodnila potrebou rešpektovať princíp náboženskej neutrality, ktorý vyplýva z Charty základných práv EÚ.

Slovenská banková rada následne vznesené pripomienky akceptovala, vychádzajúc aj z predchádzajúcich skúseností. V minulosti totiž takéto pripomienky akceptoval napríklad aj Vatikán. Odmietnutie tejto pripomienky by navyše podľa NBS mohlo ohroziť základný cieľ, a to pripomenutie si príchodu vierozvestcov prostredníctvom mince, ktorá by sa mala šíriť v rámci celej Európy.