Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

M. Beblavý nevidí v SDKÚ-DS obrodu, ale populizmus

Miroslav Beblavý Foto: TASR/Martin Baumann

Poslanec sa nazdáva, že prvoplánový populizmus nepomôže ani SDKÚ-DS, ani ostatnej pravici, ktorá sa k nemu tiež uchyľuje.

Bratislava 6. novembra (TASR) - V SDKÚ-DS nie je nábeh na obrodu. Pre TASR to pripustil poslanec NR SR Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS), ktorý by bol rád, keby sa strana vrátila k serióznosti. Nepozdáva sa mu, že v súčasnosti sa uchyľuje k populizmu, radšej by sa opäť mala stať stranou, ktorá prinášala riešenia a nehovorila ľuďom len to, čo chcú počuť.

"Od zmeny vedenia sa nedeje nič, čo by verejnosť presviedčalo, že SDKÚ má nábeh na obrodu. Naopak, dejú sa veci s Plaveckým Štvrtkom, teraz s programom, ktoré to ničia. Ani nie kvôli obsahu samotnému, ale kvôli tomu, že to ide proti duchu strany," uviedol pre TASR poslanec. Pripomenul, že SDKÚ-DS bola seriózna kompetentná strana, ktorá ľuďom nehovorila len to, čo chcú počuť, ale mala reálne riešenia a ľudí, ktorí ich vedeli presadiť. Beblavý by bol rád, keby SDKÚ-DS bola opäť taká.

Populistické prvky má podľa poslanca aj program, ktorý má SDKÚ-DS predstaviť 17. novembra. Debata o ňom sa podľa Beblavého vyostruje. Dôvodom nie je vraj ani tak obsah programu, ako to, čím sa chce SDKÚ-DS stať. "Program je v niečom populistický, v niečom nie. Ale SDKÚ-DS ešte nie je populistická, je to na hrane. A o tom je ten spor. Ale nie je to len v SDKÚ-DS," povedal pre TASR Beblavý.

Poslanec sa nazdáva, že prvoplánový populizmus nepomôže ani SDKÚ-DS, ani ostatnej pravici, ktorá sa k nemu tiež uchyľuje. Podľa neho sa má SDKÚ-DS aj zvyšok pravice rozhodnúť, "či chce byť modrým Ficom, alebo tým, čo už v minulosti krajinu zmenilo k lepšiemu". Zároveň uviedol, že stredopravá alternatíva môže fungovať len vtedy, keď má lídra. V súčasnosti ho nevidí.

"Kedysi ním bola SDKÚ-DS. Od posledných volieb túto funkciu prestala plniť a pravica nemá lídra," poznamenal Beblavý, ktorý by bol rád, keby sa ním opäť stala SDKÚ-DS. Poslanec nie je zástanca zakladania nových politických strán, je skôr za obrodu tých súčasných.

Beblavý podľa vlastných slov dlho dúfal, že SDKÚ-DS bude platformou zmeny pravice, teraz čaká, čo bude na programovej konferencii. "Stále dúfam,"povedal pre TASR. Ak sa to ale nepodarí, otvorí sa otázka, čo ďalej. Beblavý v súčasnosti nechystá odchod zo strany, nič nepripravuje, nekoordinuje. Hoci je za obrodu SDKÚ-DS a pravice ako takej, ale obáva sa, že schopnosť pravicových strán obrodiť sa myšlienkovo aj personálne nie je veľká.