Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

M. FEDOR: Na zmeny vo výsluhových dôchodkoch doplatia najmä mladší

Martin Fedor Foto: TASR/Radovan Stoklasa

"Vláda sľubovala trvácu, spravodlivú a motivačnú reformu, ale namiesto toho to vyzerá skôr na lobistický kompromis," povedal Martin Fedor.

Bratislava 26. novembra (TASR) - Zmena v sociálnom zabezpečení vojakov a policajtov v tej podobe, ako ju dnes predstavil rezort vnútra, znevýhodňuje mladších príslušníkov poriadkových síl. Upozorňuje na to exminister obrany Martin Fedor (SDKÚ-DS).

"Vláda sľubovala trvácu, spravodlivú a motivačnú reformu, ale namiesto toho to vyzerá skôr na lobistický kompromis. Žiaľ, zdá sa, že na riešenie, ktoré dnes predstavili, budú doplácať predovšetkým mladší príslušníci bezpečnostných a záchranárskych zborov," uviedol.

Novela podľa neho nespĺňa dve základné požiadavky, ktoré by od nej čakal. Okrem spravodlivého nastavenia systému nedoriešená podľa neho ostáva aj otázka finančného deficitu osobitných účtov vojakov a policajtov. "Nie som presvedčený, že riešeniami, ktoré teraz navrhujú, dokážeme zastabilizovať celý systém, ktorý o chvíľu začne požierať rezortné peniaze - hlavne v prípade ministerstva obrany. Opatrenia, ktoré boli dnes predstavené, idú hlavne do budúcnosti," uviedol Fedor.

Bývalý minister obrany Ľubomír Galko (SaS) pripúšťa, že sa s predĺžením doby služby, ako aj so zmenou valorizácie dôchodkov dá súhlasiť. Sociálni demokrati však podľa neho nedodržali v tomto prípade svoj predvolebný sľub o tom, že sa zmeny v sociálnom systéme nedotknú tých príslušníkov, ktorí už dnes slúžia v silových zložkách. "Množstvo policajtov a vojakov volilo Smer práve preto, že oni vždy deklarovali, že všetky zmeny sa budú týkať len nových príslušníkov," poznamenal.

Novele vyčíta aj to, že nijakým spôsobom nemení počet poberateľov výsluhových dôchodkov. Ich počet by sa mal podľa Galka znižovať, a to napríklad v súlade so zmenou, ktorú chcel v minulom volebnom období presadiť sám. Podľa nej by boli noví vojaci prijímaní na krátkodobé kontrakty, napríklad na päť rokov a nárok na výsluhové dôchodky by im nevznikal. Ich poberateľmi by sa ale stala úzka skupina príslušníkov ozbrojených síl, ktorí napríklad absolvovali bojové misie. "Je niečo iné, keď máte vojaka niekde v administratívnej pozícii, a niečo celkom iné, keď máte vojaka, ktorý bol v zahraničnej misii tri roky, čo sa mu podpíše na zdraví," vysvetlil.

Novela zákona o sociálnom zabezpečení vojakov a policajtov, z dielne rezortu vnútra, predpokladá, že príslušníci silových zložiek by mali podľa nových pravidiel získať nárok na výsluhový dôchodok až po 25 rokoch štátnej služby, namiesto súčasných 15. Zároveň by mali platiť vyššie poistné, a to sedem percent. Ministerstvo vnútra však ustúpilo od zámeru zaviesť takzvaný stabilizačný odvod, ktorý mali platiť výsluhoví dôchodcovia v penzii až do dosiahnutia veku 62 rokov.