Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

M. GLVÁČ: Desaťpercentný odvod pre vojakov a policajtov zrejme nebude

Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Robert Kaliňák už v minulosti prezentoval návrh, aby policajti a vojaci po novom platili zo svojich výsluhových dôchodkov tzv. 10-percentný stabilizačný odvod, a to až do dosiahnutia veku 62 rokov.

Bratislava 21. novembra (TASR) - Desaťpercentný odvod z výsluhových dôchodkov nebudú pravdepodobne vojaci a policajti platiť. Po rokovaní vlády to dnes uviedol minister obrany Martin Glváč (Smer-SD).

Silové rezorty totiž mali ministerstvu financií predložiť návrh systémovej zmeny vo výsluhových dôchodkoch tak, aby sa zabezpečila dlhodobá udržateľnosť ich vyplácania.

"Minister financií povedal, že návrh vyzerá dobre," konštatoval Glváč s tým, že nový zákon o sociálnom zabezpečení vojakov a policajtov predstavia buď vo štvrtok alebo v piatok. "Tento návrh má väčšiu právnu istotu ako náš pôvodný, ale väčšina mechanizmov ostáva takých, ako sme povedali," dodal s tým, že na základe tohto návrhu nebude 10-percentný odvod potrebný.

Minister vnútra Robert Kaliňák dodal, že je v ňom viacero variantov, pričom on sa prikláňa k jeho miernejšej verzii, keďže jeho rezortu sa podarilo rôznymi vnútornými opatreniami usporiť 18 miliónov eur. "Čo nám umožňuje pripraviť miernejšie opatrenia. Musíme si počkať na definitívne vyjadrenie ministerstva financií, ktoré nám dalo jasnú podmienku - že musíme oproti ich 19-percentnému odvodu predstaviť udržateľný priestor," pripomenul.

Šéf rezortu financií Peter Kažimír (Smer-SD) stiahol koncom septembra z vlády svoj návrh na zdanenie výsluhových dôchodkov 19-percentnou sadzbou dane z príjmu a dal silovým rezortom čas na vypracovanie komplexnej reformy tohto systému. Zároveň však svojich kolegov vo vláde upozornil, že ak vlastnú legislatívnu zmenu nestihnú pripraviť v priebehu niekoľkých týždňov, zdanenie týchto penzií do zákona o dani z príjmov opäť vráti.

Kaliňák už v minulosti prezentoval svoj návrh, aby policajti a vojaci po novom platili zo svojich výsluhových dôchodkov tzv. 10-percentný stabilizačný odvod, a to až do dosiahnutia veku 62 rokov. Odvod by síce nešiel priamo do štátneho rozpočtu, bol by však súčasťou verejných financií, čo by rovnako zlepšilo bilanciu štátu.