Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Pri bankovej únii je pre SR prioritná autorita štátu, tvrdí M. Lajčák

Miroslav Lajčák Foto: TASR/AP

Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák tvrdí, že Slovensko sa tomuto projektu nebráni, ale nesmie byť ohrozená autorita štátu.

Luxemburg 25. júna (TASR) - Rada EÚ pre všeobecné záležitosti, ktorá sa bude konať v utorok (26.6) v Luxemburgu by okrem iných záležitostí mala prerokovať aj návrh projektu bankovej únie, o ktorom budú lídri EÚ rokovať na Európskej rade (28. a 29.6). Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák tvrdí, že Slovensko sa tomuto projektu nebráni, ale nesmie byť ohrozená autorita štátu.

Šéf slovenskej diplomacie sa po ukončení dnešných rokovaní Rady EÚ pre zahraničné záležitosti nevyhol odpovedi na otázku ohľadom bankovej únie, o ktorej budú diplomati rokovať až v utorok. Spresnil, že z hľadiska Slovenska ide o pozitívne myšlienky.

"My sa pozeráme na myšlienku bankovej únie pozitívne, ako na jednu z ciest na posilnenie a jeden z mechanizmov na ochranu eurozóny, ale zároveň je pre nás prioritou zachovať autoritu štátu," povedal Lajčák.

Tu bude player


To podľa neho znamená, že pre Slovensko je snaha o zachovanie úlohy národného regulátora, čiže centrálnej banky, zásadnou podmienkou v tejto európskej diskusii.

"Európska únia ide dopredu tak silno a tak rýchlo, ako je schopných sa 27 členských štátov dohodnúť," poznamenal Lajčák a dodal, že túto skutočnosť by mali dokázať už utorňajšie rokovania európskych diplomatov v Luxemburgu.