Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

M. Lajčák rokoval s generálnym tajomníkom OBSE T. Gremingerom

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Jednou z hlavných tém rokovania boli príspevkové škály OBSE. V tejto súvislosti Lajčák pripomenul, že tohtoročné slovenské predsedníctvo v organizácii berie túto otázku vážne.

Bratislava 11. apríla (TASR) - Prezidentské voľby na Ukrajine i financovanie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) boli témami štvrtkového stretnutia ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD) v pozícii úradujúceho predsedu OBSE a generálneho tajomníka organizácie Thomasa Gremingera. TASR o tom informoval tlačový odbor rezortu diplomacie.

Jednou z hlavných tém rokovania boli príspevkové škály OBSE. V tejto súvislosti Lajčák pripomenul, že tohtoročné slovenské predsedníctvo v organizácii berie túto otázku vážne. "Napriek tomu, že Slovensko zdedilo túto agendu od svojich predchodcov, hneď ako sme prevzali naše povinnosti v januári tohto roka, urobili sme hneď niekoľko bezprecedentných krokov. Museli sme ukončiť právne vákuum vyplývajúce z ukončených príspevkových škál a zabrániť kolapsu OBSE,“ zhodnotil.

Partneri počas pracovných raňajok na pozvanie šéfa slovenskej diplomacie hovorili aj o situácii na Ukrajine, ktorú 21. apríla čaká druhé kolo dôležitých prezidentských volieb. Úrad OBSE pre demokratické inštitúcie a ľudské práva (ODIHR), ktorý sa zaoberá monitorovaním volieb, vyhodnotil priebeh prvého kola pozitívne, i keď nie úplne bez problémov.

"Druhé kolo prezidentských volieb bude skúškou dospelosti. Ukrajina, Európska únia aj medzinárodné spoločenstvo potrebujú, aby bolo úspešné," vyhlásil v tejto súvislosti šéf OBSE.

Témou stretnutia bola taktiež výmena na poste vedúceho osobitnej pozorovateľskej misie na Ukrajine (SMM), ktorú päť rokov viedol turecký diplomat Ertugrul Apakan.

Minister takisto informoval generálneho tajomníka OBSE Gremingera o svojich nadchádzajúcich cestách do regiónov OBSE. V najbližších týždňoch a mesiacoch v nich bude pokračovať návštevami krajín Strednej Ázie a západného Balkánu.