Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

M. PIROŠÍKOVÁ: Vláda porušenie práv Š. Harabina neuznala

Žitňanská uviedla, že vláda svojím vyjadrením neháji záujem Slovenska, ale záujem predsedu Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina, ktorý sa v Štrasburgu súdi pre disciplinárny trest.

Bratislava 6. novembra (TASR) - Vyjadrenie vlády k spravodlivému zadosťučineniu v žiadnom prípade nie je možné interpretovať ako uznanie porušenia práv sťažovateľa. V reakcii na pondelkovú (5.11.) tlačovú konferenciu exministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej to dnes uviedla zástupkyňa Slovenskej republiky pred Európskym súdom pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu Marica Pirošíková.

Žitňanská uviedla, že vláda svojím vyjadrením neháji záujem Slovenska, ale záujem predsedu Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina, ktorý sa v Štrasburgu súdi pre disciplinárny trest. Vďaka nemu prišiel na jeden rok o 70 percent platu. Ústavný súd ho potrestal za to, že nepustil na Najvyšší súd SR kontrolu z ministerstva financií. "Za absurdné považujem, že vláda požiadala štrasburský súd, aby Harabinovi v súvislosti s nemajetkovou ujmou priznal náhradu v závislosti od zisteného porušenia jeho práv," povedala v pondelok Žitňanská.

"Na žiadnom mieste v dodatočnom stanovisku vláda porušenie sťažovateľových práv neuznala, ani nepripustila, že rozhodnutie Ústavného súdu bolo chybné," zdôraznila Pirošíková. Podľa nej išlo o štandardné vyjadrenie vlády k požiadavkám sťažovateľa na spravodlivé zadosťučinenie, ktoré ESĽP berie do úvahy iba vtedy, ak dospeje k záveru, že práva sťažovateľa porušené boli. To, že postup vlády SR je úplne štandardný, podľa zástupkyne SR pred európskym súdom dokazuje napríklad dodatočné stanovisko vlády SR v prípade Mustafu Labsiho proti Slovensku, s ktorým podľa nej súhlasila aj exministerka spravodlivosti Žitňanská. V tomto stanovisku vláda nemala námietky k priznaniu preukázateľne vynaloženej sumy v prípade, že by súd skonštatoval porušenie Labsiho práv. Podobne to podľa Pirošíkovej bolo aj v prípade Odborový zväz polície proti Slovensku. Zástupkyňa SR pred ESĽP na záver dodala, že rozsudok európskeho súdu Harabin proti Slovensku bude vyhlásený 20. novembra a jeho súčasťou budú aj zosumarizované vyjadrenia vlády k Harabinovej sťažnosti.