Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Memorandum spečatilo spoluprácu medzi národnými ústavmi

Na snímke zľava generálny riaditeľ Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) v Bratislave Mongi Msolly, riaditeľ Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave Ladislav Kužela a generálny riaditeľ Národného onkologického ústavu v Bratislave Tomáš Alschner pózujú po podpise memoranda o spolupráci národných ústavov 22. júna 2018 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Jedným z prvých projektov Memoranda o spolupráci medzi národnými ústavmi je aj rozbiehajúci sa projekt tranzientnej kliniky.

Bratislava 22. júna (TASR) – Národný ústav detských chorôb (NÚDCH), Národný onkologický ústav (NOÚ) a Národný ústav srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) podpísali memorandum o vzájomnej spolupráci, ktorá funguje už dlhšie. „Memorandum má byť deklaráciou toho, že túto spoluprácu chceme naďalej rozvíjať," povedal na tlačovej konferencii v Bratislave generálny riaditeľ NOÚ Tomáš Alscher.

Generálny riaditeľ NÚDCH Ladislav Kužela vidí spoluprácu nielen v poskytovaní zdravotnej starostlivosti, ale i vo vzdelávaní zdravotníckych pracovníkov. „Máme tu v tesnej blízkosti tri národné ústavy, ktoré majú ozaj tých najlepších špecialistov na Slovensku. Treba využiť maximálne tento potenciál a spoluprácu rozšíriť na všetky možné úrovne," uviedol Kužela.

Ako hovorí, spolupráca medzi ústavmi otvára úplne iné možnosti na vedeckú a výskumnú činnosť. „Robíme všetko preto, aby sme zjednodušili, zefektívnili a zlepšili zdravotnú starostlivosť pre našich pacientov," informoval generálny riaditeľ NÚSCH Mongi Msolly.

Jedným z prvých projektov Memoranda o spolupráci medzi národnými ústavmi je aj rozbiehajúci sa projekt tranzientnej kliniky. Jeho cieľom je uľahčiť prechod onkologických pacientov NÚDCH do starostlivosti onkológov NOÚ. Spolupráca sa bude týkať nielen zdravotníckej starostlivosti po dovŕšení dospelosti u detí, ale aj výmeny poznatkov a skúseností týkajúcich sa pacientovej liečby.

„Naším cieľom je postupne sa stretávať s novými lekármi našich pacientov a diskutovať o problematike, kde patria predovšetkým neskoré následky liečby, sekundárna malignita a recidíva ochorenia," upozornila prednostka Kliniky detskej hematológie a onkológie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a NÚDCH Alexandra Kolenová. Alscher verí, že sa im aj v budúcnosti podarí nachádzať ďalšie oblasti spolupráce.