Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Merkelová sa pýtala Čaputovej na vyšetrovanie Kuciakovej vraždy

Na snímke slovenská prezidentka Zuzana Čaputová (vľavo) a nemecká kancelárka Angela Merkelová pred stretnutím 21. augusta 2019 v Berlíne. Prezidentka SR Zuzana Čaputová je na dvojdňovej návšteve Nemecka. Foto: TASR - Martin Baumann

Prezidentka SR nemeckú kancelárku informovala, že vyšetrovanie podľa nej smeruje k odhaleniu páchateľov a ich potrestaniu.

Berlín 21. augusta (TASR) - Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová sa v stredu v Berlíne stretla s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Okrem situácie na slovenskej politickej scéne sa Merkelová zaujímala aj o vyšetrovanie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Čaputová jej podľa svojich slov povedala, že vyšetrovanie je nezávislé a zodpovedné.

"Nieslo sa vo veľmi konštruktívnom duchu," uviedla Čaputová na margo stretnutia s tým, že na priebeh vyšetrovania Kuciakovej vraždy sa Merkelová pýtala osobitne. Prezidentka ju informovala, že vyšetrovanie podľa nej smeruje k odhaleniu páchateľov a ich potrestaniu.

Okrem spolupráce oboch krajín sa Merkelová s Čaputovou venovali aj témam Európskej únie (EÚ) a brexitu. "Pani kancelárka rovnako ako pán prezident vsádzajú na Slovensko a majú veľkú dôveru v našu krajinu aj v tom zmysle, že môžeme zohrať dôležitú rolu, pokiaľ ide o zbližovanie nášho regiónu so zvyškom Európskej únie a budovanie partnerstiev nad rámec nášho regiónu," doplnila Čaputová.

S Merkelovou sa zhodla na potrebe jednotnej EÚ aj tom, že dohoda o odchode Veľkej Británie z Únie je vyjednaná. "Na tejto pozícii treba zotrvať. Brexit je ukážkovým výsledkom populizmu, ktorému čelíme vo viacerých krajinách, a to, čo určite potrebujeme, je brexit s dohodou a nie bez dohody," zhrnula Čaputová. Pripomenula, že neriadený brexit by sa mohol negatívne dotknúť asi 100.000 Slovákov, ktorí v Británii žijú.

Slovenská prezidentka sa v stredu v Berlíne stretla aj s nemeckým náprotivkom Frankom-Walterom Steinmeierom. Položením kvetov k pamätníku Bielych krížov si tiež uctila ľudí, ktorí prišli o život pri pokuse prekonať Berlínsky múr. Jej dvojdňová návšteva Nemecka, ktorá má niesť odkaz boja za slobodu, sa koná v čase 51. výročia vstupu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa. Do vlasti sa prezidentka vráti vo štvrtok.

(osobitná spravodajkyňa TASR Alena Klepochová)