Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

O podporu z dotácií sa neuchádzajú účelovo založené firmy, tvrdí MH SR

Na archívnej snímke minister hospodárstva SR Peter Žiga. Foto: TASR - Martin Baumann

Pri vyhlásení každej výzvy spolupracuje rezort podľa slov jeho hovorcu s podnikateľskými združeniami a akademickou obcou.

Bratislava 1. augusta (TASR) – Nie je možné, aby sa o podporu z dotácií uchádzali účelovo založené spoločnosti. Ministerstvo hospodárstva (MH) SR pravidelne a dôsledne kontroluje dodržiavanie zmluvných záväzkov. Uviedol to hovorca rezortu hospodárstva Maroš Stano v reakcii na stredajšie vyjadrenia hnutia OĽaNO o podporovaní pochybných firiem cez dotácie z Operačného programu Výskum a inovácie (OP VaI).

"O príspevok na zavádzanie nových inovatívnych technológií, ktoré zvýšia konkurencieschopnosť, sa môže uchádzať každá spoločnosť, ktorá spĺňa vopred známe objektívne kritériá, ako napríklad pôsobenie na trhu minimálne tri roky, skúmajú sa aj aktíva vo vzťahu k žiadanej dotácii," priblížil Stano s tým, že vyjadrenia OĽaNO sa nezakladajú na pravde.



Podľa rezortu hospodárstva nie je možné, aby sa o podporu uchádzali účelovo založené spoločnosti. "Pri vyhlásení každej výzvy spolupracuje rezort s podnikateľskými združeniami a akademickou obcou. Každý hodnotiteľ bol z príslušnej oblasti, ktorej sa projekt týkal. Ministerstvo nemá problém s transparentnosťou procesu, ani jeho prípadnou kontrolou," skonštatoval hovorca.

Predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová tiež kritizovala, že rezort hospodárstva namiesto skutočných inovácií často podporuje iba nákup strojov. Podľa ministerstva je však logické, že väčšinou spoločnosti žiadajú o príspevok na inováciu svojej výroby.

"Chcú aby pomocou novej technológie bola výroba efektívnejšia, lacnejšia alebo energeticky menej náročná. Povedie k vyššej konkurencieschopnosti a zvýšeniu kvality či množstva produkcie," ozrejmil Stano, podľa ktorého je cieľom ministerstva, aby projekty prispeli k zvyšovaniu konkurencieschopnosti a rastu slovenskej ekonomiky. Dodal, že rezort má do konca septembra tiež špeciálnu výzvu na podporu aj pre podnikanie v menej rozvinutých regiónoch.