Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Minister Borec očakáva, že GP SR bude mať svoju hlavu v krátkom čase

Minister spravodlivosti Tomáš Borec. Foto: TASR/Michal Svítok

V nedeľu 17. júna uplynul rok odvtedy, ako Jozefa Čentéša poslanci Národnej rady (NR) SR zvolili za generálneho prokurátora.

Bratislava 11. júla (TASR) - Minister spravodlivosti Tomáš Borec očakáva, že Generálna prokuratúra (GP) SR dostane svoju hlavu v krátkom čase.

Ako pripomenul po dnešnom rokovaní kabinetu, závisí to ale od Ústavného súdu (ÚS) SR, ktorý v tejto súvislosti rozhoduje vo viacerých otázkach. Súčasný stav však nepovažuje za správny, pretože si myslí, že generálny prokurátor by mal byť na čele GP SR.

Šéf rezortu poukázal na to, že generálny prokurátor je hlava inštitúcie a je pre jej fungovanie potrebný. Podotkol, že zatiaľ prokuratúra funguje, problém by však mohol podľa jeho slov nastať v prípade, že by napríklad zastupujúci generálny prokurátor ochorel.

Prezident SR Ivan Gašparovič v polovici júna avizoval, že naďalej trvá na tom, že vo veci vymenovania generálneho prokurátora nebude konať, kým v prípade nerozhodne Ústavný súd SR. V nedeľu 17. júna uplynul rok odvtedy, ako Jozefa Čentéša poslanci Národnej rady (NR) SR zvolili za generálneho prokurátora.

GP SR v súčasnosti vedie prvý námestník generálneho prokurátora Ladislav Tichý. ÚS SR registruje tri podania týkajúce sa voľby generálneho prokurátora v NR SR. Jednu podal dovtedajší generálny prokurátor Dobroslav Trnka, ktorý namieta porušenie základného práva na prístup k voleným a iným verejným funkciám za rovnakých podmienok.

Pre porušenie rovnakého práva podal sťažnosť aj Jozef Čentéš. Tretie podanie podala skupina poslancov NR SR na začatie konania o výklad Ústavy SR, ktorým by ÚS vymedzil spôsob, akým má prezident republiky postupovať v prípade, ak mu NR SR predloží návrh na vymenovanie kandidáta do funkcie generálneho prokurátora.