Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Minister Borec ukončil sériu stretnutí so sudcami

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Na základe rozhovorov Borec dnes konštatoval, že sa potvrdilo, že drvivá väčšina sudcov má záujem o riešenie problémov, ktoré v justícii existujú.

Trnava 28. júna (TASR) – Minister spravodlivosti Tomáš Borec dnes v Trnave v sprievode štátnej tajomníčky rezortu Moniky Jankovskej ukončil sériu návštev krajských súdov na Slovensku, ktoré boli spojené so stretnutiami s predsedami krajských a okresných súdov a sudcami, ktorým to pracovné povinnosti v danom čase umožnili. Na základe rozhovorov Borec dnes konštatoval, že sa potvrdilo, že drvivá väčšina sudcov má záujem o riešenie problémov, ktoré v justícii existujú.

"V niektorých prípadoch boli na stretnutiach veľmi živé diskusie," uviedol minister spravodlivosti. Sudcovia sa podľa jeho slov zaujímali, ako bude rezort pokračovať v oblasti legislatívy, ako bude pristupovať k hodnoteniu sudcov a riešiť vymožiteľnosť práva. Najzávažnejším podnetom zo stretnutí budú podľa ministra po vyhodnotení prispôsobovať aj plán práce ministerstva a jeho priority. Do poradia ako prvú zaradil otázku vymožiteľnosti práva na Slovensku.

Minister je presvedčený, že "drvivá" väčšina sudcov má záujem o riešenie závažných problémov v justícii a svoje povinnosti si vykonáva dobre. Tých, ktorí tak nerobia, majú veľa starých, reštančných prípadov alebo spôsobujú prieťahy v konaní, je pripravený riešiť prísne a dôsledne. Štátna tajomníčka Jankovská dodala, že v tejto súvislosti na budú uskutočňovať kontroly na jednotlivých súdoch.

"Situácia v justícii je v súčasnosti pokojná, sudcovský stav sa upokojil," uviedla Jankovská. Nervozitu medzi sudcov v uplynulom období podľa jej vyjadrenia vnášali najmä predstavitelia výkonnej moci, ktorí sa vyjadrovali k sudcom a ich práci.

"Naše stretnutia ukázali, že identické problémy v regiónoch malú sudcovia na menších súdoch a s rovnakými sa stretávajú na krajských súdoch," informovala Jankovská. Poukazovali najmä na počty sudcov, kde je však rezort obmedzený finančnými možnosťami a tak sa zapodieva možnosťou riešiť problém legislatívne.

Návštevy ministra spravodlivosti v sídlach krajských súdov neboli spojené odvolávaním predsedov súdov z funkcií. Minister Borec uviedol, že v súčasnosti ďalšie odvolávanie v pláne nie je.