Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Minister obrany P. Gajdoš odovzdal v Prešove dva vrtuľníky Black Hawk

Dva nové vrtuľníky Sikorski UH-60M Black Hawk odovzdal v piatok Vzdušným silám OS SR v priestoroch Vrtuľníkového krídla generálplukovníka Jána Ambruša v Prešove minister obrany Peter Gajdoš (SNS). Ide o časť dodávky z deviatich vrtuľníkov na základe zmluvy so Spojenými štátmi americkými. Na snímke vrtuľník UH-60M Black Hawk. V Prešove 20. júla 2018. Foto: TASR/Milan Kapusta

Vrtuľníky boli na Slovensko podľa neho presunuté preletom našimi vycvičenými pilotmi a v prípade potreby sú pripravené na plnenie úloh. Postupne ich plánujú dovybaviť.

Prešov 20. júla (TASR) - Dva nové vrtuľníky Sikorski UH-60M Black Hawk odovzdal v piatok Vzdušným silám OS SR v priestoroch Vrtuľníkového krídla generálplukovníka Jána Ambruša v Prešove minister obrany Peter Gajdoš (SNS). Ide o časť dodávky z deviatich vrtuľníkov na základe zmluvy so Spojenými štátmi americkými.

"Minulý rok v auguste sme odovzdali prvé dva, v dnešný deň druhé, to znamená dohromady máme štyri kusy. Celkovo je vycvičených šesť posádok, ďalšie tri posádky sa cvičia v Spojených štátoch amerických. Na budúci rok, pokiaľ všetko pôjde podľa plánu, bude zabezpečených ďalších päť. Čiže celkovo máme deväť vrtuľníkov pripravených na budúci rok na plnenie úloh nielen modernizácie ozbrojených síl podľa dlhodobého plánu modernizácie a rozvoja s dôrazom na OS SR do roku 2030, ale samozrejme tým napĺňame aj programové vyhlásenie vlády SR,“ uviedol Gajdoš.



Vrtuľníky boli na Slovensko podľa neho presunuté preletom našimi vycvičenými pilotmi a v prípade potreby sú pripravené na plnenie úloh. Postupne ich plánujú dovybaviť.

Pozrite si fotogalériu z odovzdávania vrtuľníkov:


"Z hľadiska zabezpečenia je to nielen čo sa týka rozšírenia kapacity palivovej nádrže, ale je tam aj navijak a riešenie zlaňovania. Do budúcna chceme tieto vrtuľníky zabezpečiť samozrejme dovyzbrojením, guľometmi a pokiaľ bude dostatočné množstvo finančných prostriedkov, aj protitankovými riadenými strelami, sebaochranou tak, aby mohli zabezpečiť podporu pozemných síl," doplnil Gajdoš s tým, že ich budú využívať i pri vyhľadávaní nezvestných osôb a pomoci počas záplav či snehových kalamít.

Na snímke vybavenie nových vrtuľníkov UH-60M Black Hawk na rýchle zlanovanie – laná po krajoch, uprostred závesné zariadenie na podves, kde sa môžu zavesiť napr. bambi vaky na hasenie lesných požiarov. V Prešove 20. júla 2018.
Foto: TASR/Milan Kapusta


Na prvých dvoch vrtuľníkoch, ktoré získali v auguste minulého roka, podľa veliteľa Vzdušných síl OS SR Ľubomíra Svobodu nalietali 640 hodín.

"Pokračovali sme vo výcviku pilotov, ktorí začali ten výcvik v Spojených štátoch amerických, vycvičili sme si dvoch vlastných inštruktorov. Máme vycvičeného zalietavajúceho pilota, ktorý je špecialista na ten vrtuľník. Zahájili sme spoluprácu s pozemným vojskom, čiže s mechanizovanou brigádou," vysvetlil Svoboda.



Ako povedal, vojenské vrtuľníky boli v ostatných rokoch intenzívne používané pri lesných požiaroch. "Máme v pláne zakúpiť tri nové bambi vaky, pretože staré už dosluhujú. Štyri, ktoré máme, by nebolo ekonomicky výhodné pretransformovať na použitie na týchto vrtuľníkoch," skonštatoval Svoboda.

Ministerstvo obrany SR realizuje obstaranie viacúčelových vojenských vrtuľníkov UH-60M Black Hawk prostredníctvom amerického vládneho programu FMS (Foreign Military Sales). V celkovej hodnote 261 miliónov amerických dolárov je okrem ceny vrtuľníkov zahrnutá aj dvojročná logistická podpora, výcvik leteckého a technického personálu a výdavky spojené s prepravou vrtuľníkov na územie Slovenska.