Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Ministerstvo spravodlivosti bude šetriť na justičných čakateľoch

Na archívnej snímke minister spravodlivosti SR Gábor Gál. Foto: TASR - Martin Baumann

Gál uviedol, že slovenská justícia nemá z radov vyšších súdnych úradníkov alebo ľudí, ktorí môžu prísť zvonka, taký potenciál, aby sa sudcovské miesta zaplnili.

Bratislava 20. augusta (TASR) – Ministerstvo spravodlivosti prijme menej justičných čakateľov, ako sa pôvodne plánovalo. Rezort tak zareagoval na výzvu ministra financií Ladislava Kamenického (Smer-SD) jednotlivým ministerstvám, aby začali šetriť vzhľadom na spomalenie hospodárskeho rastu. TASR o tom informoval minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd).

„Museli sme okresať naše plány v otázke justičných čakateľov,“ uviedol Gál s tým, že namiesto plánovaných 100 justičných čakateľov prijme rezort spravodlivosti iba 50. Tých 50 nebude prijatých naraz, ale priebežne, čo vyplynulo zo stretnutia s ministrom financií. Rezort spravodlivosti je podľa neho „ministerstvo s malým rozpočtom“, pri ktorom sa v otázke šetrenia nemôžu očakávať zázraky.

Justiční čakatelia by mali zaplniť miesta približne 150 až 200 sudcov, ktorí sú už v dôchodkovom veku a môžu tak z justície odísť. Gál uviedol, že slovenská justícia nemá z radov vyšších súdnych úradníkov alebo ľudí, ktorí môžu prísť zvonka, taký potenciál, aby sa sudcovské miesta zaplnili. „Musíme vychovať justičných čakateľov, ale hovorím, že za takých transparentných okolností, aby tam nebol náznak klientelizmu alebo rodinkárstva,“ dodal minister.

Kamenický vyzval ministrov, aby spoločne začali šetriť. "Každý musí začať sám od seba a namiesto ďalších požiadaviek, ktoré prichádzajú na Ministerstvo financií SR na dodatočné peniaze, začať hľadať úspory vo vlastných rezortoch tak, aby sme dokázali ušetriť ďalšie peniaze," vyhlásil Kamenický.