Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

FOTO A VIDEO:Ministri a poslanci odpovedali študentom na hodine otázok

Na snímke stredoškoláci sedia v poslaneckých laviciach počas zasadnutia Modelového parlamentu Slovenska (MPS) v Bratislave v pondelok 29. apríla 2024. Foto: TASR Martin Baumann

Študentov v rokovacej sále privítal podpredseda parlamentu poverený jeho riadením Peter Žiga (Hlas-SD).

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 29. apríla (TASR) - Ministri a poslanci odpovedali študentom na špeciálnej hodine otázok v pléne Národnej rady (NR) SR. Otázky kládli študenti, ktorí sa v Bratislave stretli na štvordňovom zasadnutí Modelového parlamentu Slovenska. Zaujímali ich vlastnosti politikov, ale aj ciele ministrov či práca v opozícii.

Študentov v rokovacej sále privítal podpredseda parlamentu poverený jeho riadením Peter Žiga (Hlas-SD). "Toto je miesto, kde sa prijímajú zákony, kde sa stretávajú politici a diskutujú o legislatíve," uviedol s tým, že aj napriek sporom a miestami vybičovanej atmosfére je miesto symbolom demokracie.

Predseda občianskeho združenia Modelový parlament Slovenska Sebestyén Marosz ozrejmil, že diskutovať s politikmi prišli mladí z celého Slovenska. Dodal, že cieľom podujatia je naučiť ich viac o legislatívnom procese a fungovaní štátu.

Na otázky odpovedali okrem Žigu aj podpredseda parlamentu Michal Šimečka (PS), ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD), minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD), vicepremiér pre eurofondy Peter Kmec (Hlas-SD), opozičný poslanec Ján Horecký (KDH). Neskôr prišiel aj minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD).



Študenti sa pýtali napríklad akú najlepšiu a najhoršiu vlastnosť nadobudli v politike. Ministri a poslanci sa zhodli na potrebe trpezlivosti a hľadania kompromisov. Žiga poznamenal, že v diskusii je dôležité počúvať a byť zdržanlivý. Vyzdvihol schopnosť politika vedieť sa dohodnúť, aby dokázal presadzovať svoj program. Šimečka doplnil, že v politike sa treba neustále snažiť, aj keď niečo aktuálne nevychádza. Horecký zdôraznil aj potrebu väčšej zodpovednosti vzhľadom na funkciu.

Čo sa týka negatívnych vlastností politikov, Kmec ich vidí napríklad vo vyhľadávaní konfliktov s cieľom ukázať sa verejnosti. Drucker prezradil, že na sebe vníma ako negatívum aj väčšiu uzavretosť po príchode z práce. Dolinková doplnila, že nerada mešká, no vzhľadom na program ministrov sa to často stáva.

Pri otázke o vzoroch sa ministri a poslanci zhodli, že politické názory jednotlivca formujú aj priatelia či blízki. Spomedzi známych osobností, ktoré sú ich vzormi, zazneli Milan Rastislav Štefánik, Václav Havel, Henry Kissinger, Robert Schuman či C. S. Lewis.

Študenti sa tiež pýtali, ako vnímajú, že pred nimi sedia možno aj budúci politici. Ministri a poslanci ocenili, že sa toľko mladých zaujíma o veci verejné. Erik Tomáš im zaželal veľa odvahy a odporučil, aby sa nenechávali ovplyvňovať len názormi okolia, ale snažili sa na základe viacerých zdrojov vytvoriť si svoj vlastný pohľad.